SHKM Baník Hodonín
Fantazie! Baník po skvělém týmovém výkonu doslova vybojoval v Havířově tři body a je v playoff!
Fantazie! Baník po skvělém týmovém výkonu doslova vybojoval v Havířově tři body a je v playoff!
A-Tým
8.3.2023

Hokejisté SHKM dokázali to, co čemu by ještě v polovině základní části věřil málokdo – ve své premiérové sezoně vybojovali pro Hodonín druholigové playoff! Do něj se zeleno-černým podařilo proklouznout na poslední chvilku, když v dnešním napínavé a vyrovnané bitvě vydolovali z havířovského ledu důležité tři body. K nim dopomohl Drtičům skvělý týmový výkon všech hráčů, góly Davida Polesného a Ondřeje Šmacha a výtečný výkon Michala Šurého, který zlikvidoval 34 střel Azetu. Baník ale bohužel přišel o kapitána Jakuba Sajdla, který zápas po úderu do hlavy neohrál.

autor:
Jan Hochman
Sdílejte článek
 
44. kolo, středa 8.3.2023
AZ Havířov - SHKM Baník Hodonín
HAV
1:2
(0:0, 1:1, 0:1)
HOM
Branky a nahrávky: 28. Antoníček (Havlík, Spratek) - 31. Polesný (Yarovinsky, Peš), 43. Šmach (Peš, Krejčiřík). Rozhodčí: Škach - Kučera, Tvrdý. Vyloučení: 2:5. Využití: 0:0. V oslabení: 0:1. Střely: 35:18. Diváci: 487. Průběh utkání: 1:0, 1:2.
Štipčák (Šembera) - Hudec, Havlík – Ščurek, Kuboš (A) - Homola, Mrowiec - Mrva (A), Spratek, Antoníček - Apolenář, Ćmiel, Kratochvil - Tvrdý, Haas (C), Pastor - Pavlík. Trenér: Jiří Raszka.
Šurý (Dolíška) - Vyrůbalík, Foltýn, Kučera, Rauš, Škápik (A), Polesný (A), Šmach, Němec - Sajdl (C), Yarovinsky, Peš, Štědrý, Krejčiřík, Krejčí, Romančík, Dufek, Matějka, Bartes, Bořuta. Trenér: Aleš Bachánek.

Komentář k zápasu

První minuty zápasu nabídly opatrný hokej, na hráčích obou týmů bylo vidět, že jde o hodně. První zajímavý moment přišel v sedmé minutě, kdy po střele Tvrdého zvonila tyč hodonínské branky. Ve třinácté minutě skončil zápas pro kapitána Baníku Jakuba Sajdla, který po srážce s domácím Mrvou musel led opustit s pomocí svých spoluhráčů. Jelikož v následující přesilovce neuspěli Romančík ani Matějka a ve zbytku třetiny se už nic zásadního neudálo, skončila úvodní dvacetiminutovka bezbrankovou remízou.

Bezbrankový stav se měnil až na začátku osmadvacáté minuty, kdy Havlíkovu střelu od modré tečoval před Šurým Petr Antoníček a Havířov se ujal vedení. Hosté následně zvládli oslabení a minut po polovině zápasu se dočkali i oni první gólové trefy. V čase 30:55 se o ni postaral střelou mezi ruku a tělo domácího brankáře David Polesný.

Tři minuty před druhou přestávkou se domácí radovali z druhého přesného zásahu, ale sudí po chvilce branku odvolali – podle dostupného záběru nejspíš správně. V poslední minutě Baník hodně podržel golman Šurý, který předvedl několik těžkých a důležitých zákroků, a tak i po čtyřiceti minutách byl stav zápasu vyrovnaný.

Na začátku třetí třetiny šel za katr domácí Antoníček a Baník měl k dispozici druhou přesilovku v zápase, kterou v jejím závěru dokázal zužitkovat. Na modré napřáhl Ondřej Šmach a Štipčák, kterému výborně clonil Krejčiřík, uviděl puk až ve své síti. Baník se tedy ve čtyřiačtyřicáté minutě poprvé v utkání dostal do vedení.

Hosty následně čekaly těžké chvíle, když dvakrát v krátkém rozmezí putovali na trestnou lavici, ale obě oslabení zeleno-černí zvládli ubránit. Havířov se nadále snažil o vyrovnání, obrana Hodonína byla hlavně v závěrečných minutách pod velkým tlakem, ale bojovníci v zeleno-černých dresech zvládli i více než minutovou havířovskou powerplay a po závěrečné siréně mohli slavit postup do vysněného playoff!

Postup druholigového nováčka do vyřazovací části je velkým úspěchem, který možná někteří docení až s odstupem času. Naposledy se podobný kousek ve východní skupině 2. ligy povedl hokejistům Kopřivnice v sezoně 2015-16.

Baník ve čtvrtfinále playoff 2023 vyzve druhý tým základní části – Vyškov. Pro oba celky půjde o pikantní souboj, jelikož druholigová licence se do města ležícího nedaleko moravské metropole stěhovala před letošní sezonou z SHK Hodonín.


další články
Trenér Aleš Bachánek povede hokejisty Baníku i v sezoně 2024-25, pokračuje i celý realizační tým
A-Tým
17.4.2024

Aleš Bachánek bude i v nadcházejícím druholigovém ročníku trenérem hokejistů SHKM Baník Hodonín. Zlínský rodák se kormid...
Mobilní aplikace Čistý sport
Info
12.4.2024

Nová aplikace ČISTÝ SPORT podporuje fair play. Spuštění mobilní aplikace ČISTÝ SPORT přináší sportovcům snadný nástroj p...
Zlato z domácího turnaje starších žáků putuje do Uherského Ostrohu, Baník bere stříbrné medaile
Turnaje
11.4.2024

V sobotu 6. dubna se na hodonínském zimním stadionu konal závěrečný jednodenní turnaj hokejové sezony 2023-24 pro hráče ...