SHKM Baník Hodonín
Baník nepřipustil obrat a z horkého břeclavského ledu veze důležité vítězství
Baník nepřipustil obrat a z horkého břeclavského ledu veze důležité vítězství
A-Tým
30.11.2019

Po dvou třetinách to vypadalo na jasnou záležitost, nakonec ale první Jižanské derby sezony nabídlo pořádně dramatickou zápletku. Baník vedl v Břeclavi po trefách Peše, Vaculy, Chalupy a Sajdla po dvou třetinách jasně o čtyři branky, tři minuty před koncem se ale náskok hostů smrskl na jedinou trefu. Závěrečný nápor ale utnul pátým přesným hodonínským zásahem Dufek a Baník tak před skvělou kulisou, o kterou se starala, a to výhradně, necelá stovka skvělých hostujících fanoušků, porazil Lvy 5:3.

autor:
Jan Hochman
Sdílejte článek
 
13. kolo, sobota 30.11.2019
HC Lvi Fosfa Břeclav - SHKM Baník Hodonín
BRE
3:5
(0:2, 0:2, 3:1)
HOM
Branky a nahrávky: 47. Juránek (Novosedlík), 57. Hrbatý (Zháňal, Gabriška), 58. Lenkovič (TS) – 5. Peš (Weber), 10. Vacula (Borot), 25. Chalupa, 36. Sajdl (Venclík, Rýpar), 58. Dufek (Peš). Rozhodčí: Grygera — Czubaj, Kučera. Vyloučení: 4:3. Využití: 0:2. V oslabení: 0:1. Střely: 34:26. Diváci: 364. Průběh utkání: 0:4, 3:4, 3:5.
Král (Martinčík) — Dora, Rutkovský, Göndör, Čápek, Schweitzer, Papp (C) — Lenkovič, Svoboda, Zháňal, Juránek, Kocúr, Sedláček, Hrbatý, Novosedlík, Průdek, Gabriška. Trenér: Libor Pantůček.
Kotvan (Zollpriester) — Směřička, Tomi, Rýpar, Veselský, Běhal, Weber - Dufek, Peš (C), Kuba (A) - Venclík, Sajdl (A), Račický - Vacula, Borot, Chalupa - Zapletal, Krupica, Koubek - Filásek. Trenér: Jan Prčík st.

Komentář k zápasu

V sestavě SHKM se před prvním Jižanským derby sezony objevila dvě nová jména. Zeleno-černí mezi sebou přivítali útočníky Lukáše Filáska a Tomáše Koubka, oba dva jsou – jak jinak – hodonínští odchovanci.

Hodonínští hokejisté nastoupili do zápasu v brance s Kotvanem, který se měl v první třetině co ohánět. Domácí hokejisté vyslali na golmana SHKM v úvodní části 13 střel, ani jeden z těchto pokusů si ale cestu za záda zkušeného brankáře nenašel.

Prčíkovi svěřenci byli o poznání produktivnější. V páté minutě otevřel skóre očekávaného derby Petr Peš, pro hodonínského kapitána to byla už třetí trefa ve vlastním oslabení v aktuální sezoně. V polovině úvodní periody navýšil vedení hostů Lukáš Vacula, který tak ve svém devatenáctém startu v dresu SHKM v střelil svou premiérovou branku.

Po změně stran se obraz hry změnil a střelecky aktivnější byli hodonínští hokejisté. Těm se v pětadvacáté minutě podařilo vstřelit třetí gól, postaral se o něj svým prvním letošním zásahem Matěj Chalupa. Hosté a následně i domácí pak přečkali dvouminutová oslabení, další vyloučení Lvů už ale skončilo čtvrtou přesnou trefou Baníku. Přesilovkovou kombinaci přesně zakončil Jakub Sajdl a hosté po dvou třetinách vedli jasně 4:0.

Neprůstřelnost hostující defenzivy trvala 46 minut a 19 vteřin. Přesně v tomto čase vsítil první branku Lvů Radim Juránek, který tak sebral Kotvanovi myšlenky na možné čisté konto. Břeclav tato branka nakopla a z celkem jasného zápasu nakonec bylo pořádné drama.

V čase 56:26 Břeclav snížila na rozdíl dvou branek, když souhru celého útoku zakončil Filip Hrbatý. A o pouhých 36 vteřin později měli domácí ztrátu už jen jednoho zásahu. Weber musel v přesilovce SHKM hasit šancí Lvů faulem, po kterém hlavní sudí nařídil trestné střílení. Exekuce se ujal Radim Lenkovič, který snížil na 3:4.

Plány Lvů na vyrovnání ale Baník rychle utnul. V pokračující přesilovce se po Pešově přihrávce opřel do puku Aleš Dufek a pátým gólem SHKM definitivně zlomil domácí odpor. Hodonínští hokejisté vyhráli třetí zápas v řadě a poskočili v tabulce na devátou příčku, bod za svého dnešního soupeře.

Ohlasy trenérů

Milan Novosedlík (Břeclav):
První dvě třetiny jsme nehráli absolutně nic. Bylo to z naší strany hodně špatné. Nedokázali jsme si vůbec najít svou roli. Soupeři jsme pak v podstatě nahráli na tři góly. Spoléhali jsme se jeden na druhého, že to za něj odehraje. Nikdo nikomu nepomáhal a nebyl to kolektivní výkon. V poslední třetině jsme proházeli útoky a zkusili jsme hrát vabank a skoro to vyšlo.

Jan Prčík st. (Hodonín):
V první i druhé třetině jsme dali po dvou gólech a podržel nás Zdenko v bráně. V poslední třetině jsme naopak my Zdenka nepodrželi vůbec. Nechali jsme si dát tři góly a utkání jsme tak zbytečně zdramatizovali. Domácí si zaslouží pochvalu, že to po dvou třetinách nezabalili a využili toho, že my jsme naopak s vidinou snadného dohrání zápasu polevili. Důležité je, že jsme ten závěr zvládli a nejdůležitější je, že vezeme domů tři body.

další články
Další důležité podpisy! Vedení Baníku si pláclo se čtyřmi útočníky a dvěma obránci loňského kádru
A-Tým
23.4.2024

Vedení klubu dál pokračuje v jednání s hráči, kteří v minulém ročníku válčili v hodonínských barvách. K dnešnímu dni je ...
Zažij ten nejlepší hokej na turnaji – vstupenky na finálový víkend MS jsou stále k dispozici
Info
22.4.2024

Necelý měsíc zbývá do začátku Mistrovství světa IIHF v ledním hokeji 2024. Hokejová horečka stupňuje, sportovní událost roku na českém území se blíží a vy, fanoušci u toho nesmíte chybět.
První jména na soupisku Baníku. Pokračuje kapitán i golmanská jednička, čtveřice hráčů na Slovácku končí
A-Tým
19.4.2024

Soupiska Baníku pro nadcházející druholigový ročník 2024-25 začíná dostávat první kontury. Po prodloužení spolupráce s c...
Trenér Aleš Bachánek povede hokejisty Baníku i v sezoně 2024-25, pokračuje i celý realizační tým
A-Tým
17.4.2024

Aleš Bachánek bude i v nadcházejícím druholigovém ročníku trenérem hokejistů SHKM Baník Hodonín. Zlínský rodák se kormid...