SHKM Baník Hodonín
Baník v improvizované sestavě a ve speciálních dresech porazil před nejvyšší návštěvou sezony vedoucí Znojmo!
Baník v improvizované sestavě a ve speciálních dresech porazil před nejvyšší návštěvou sezony vedoucí Znojmo!
A-Tým
25.1.2023

Hodonínští hokejisté udělali dnes v podvečer všem svým fanouškům obrovskou radost. Před nejvyšší návštěvou sezony a skvělou atmosférou, o kterou se staraly oba tábory, porazili „neporazitelné“ Znojmo 2:1 na nájezdy a zápasu, do kterého nastoupili ve speciální sadě dresů, dali vítězný punc. Vedení domácímu celku zajistil přesně v čase 13:00 nováček hodonínské kabiny Jakub Čechmánek, Orli vyrovnali v úvodu druhé třetiny a jelikož až do konce základní hrací doby a ani v následném prodloužení žádný gól nepadl, rozhodovaly až nájezdy. V nich se za hosty trefil jen Štovíček, zatímco domácí slavili po nájezdech Čechmánka a zejména pak Fyodora Yarovinského, který dal vzpomenout na nájezd Petera Forsberga z roku 1994. Baník udolal po heroickém a výtečném týmovém výkonu Znojmo 2:1 po nájezdech!

autor:
Jan Hochman
Sdílejte článek
 
32. kolo, středa 25.1.2023
SHKM Baník Hodonín - HC LERAM Orli Znojmo
HOM
2:1sn
(1:0, 0:1, 0:0 - 0:0)
ZNO
Branky a nahrávky: 13. Čechmánek (Němec, Bořuta), rozh. náj. Yarovinsky - 26. Jenáček (Mareš). Rozhodčí: Blaha - Bubela, Bezděk. Vyloučení: 5:8. Využití: 0:0. V oslabení: 0:0. Střely: 27:27. Diváci: 1564. Průběh utkání: 1:0, 1:1, 2:1.
Šurý (Doliška) - Miklík, Škápik (A), Němec, Šmach, Rauš, Kučera - Sajdl (C), Bartes, Dobša, Bořuta, Sedlák, Krejčiřík, Charvát (A), Yarovinsky, Krejčí, Romančík, Čechmánek, Bárta. Trenér: Aleš Bachánek.
Groh (Žajdlík) - Jenáček, Stránský, Kloz (A), Sedláček, Mareš, Tejnor (A) - Kotrba, Sklenář, Beránek, Čermák, O. Svoboda, Kalčík, Špaček, Pigl, Šťovíček (C). Trenér: Jiří Beroun.

Komentář k zápasu


Kabinu Baníku v posledních dnech a týdnech trápí nemoci a zranění. Proto vedení klubu přivedlo na střídavé starty hned trojici mladých posil do útoku. Z prvoligového Přerova Davida Dobšu, ze zlínské juniorky Jakuba Čechmánka a z junirky brněnské Komety našeho odchovance Denise Bártu. Všichni tři nováčci naskočili rovnýma nohama hned do dnešního těžkéhozápasu... a rozhodně se na ledě neztratili.

Samotnému utkání předcházela minuta ticha za nedávno zesnuvšího Stanislava Kytlicu staršího, někdejšího skvělého útočníka hodonínského Slovanu, kterou celá stadion vyplnil potleskem vestoje. Následovalo čestné buly, jenž obstaral starosta města Libor Střecha a pak už se šlo na to.

Baník musel už v sedmé minutě bránit přesilovku soupeře, což se mu povedlo na výbornou a Znojmo do zásadnější šance v oslabení nepustil. V polovině první části šli za katr naopak hosté a Baník díky početní výhodě vyrovnal hru a začal se víc a víc osmělovat i v útoku.

V početní výhodě to ještě domácím nevyšlo, ale chvíli po návratu vyloučeného hráče Znojma vypukla na stadionu obrovská gólová radost. Novic v hodonínském dresu Jakub Čechmánek di od pravého mantinelu vybruslil mezi kruhy, i s pomocí lehké teče jednoho z bránících hráčů překonal Groha a poslal Baník do vedení.

To mohli „fialoví“ navýšit v závěru třetiny, kdy měli k dispozici dvojnásobnou přesilovku. V ní se jim ale moc nedařilo. To v pokračující klasické výhodě ale hosté jen s notnou dávkou štěstí přežili obrovské šance Baníku, kterého od druhého zásahu několikrát dělily jen centimetry. Do kabin tak odcházeli domácí s nejtěsnějším možným náskokem.

Druhou část odstartovalo vyloučení Sedláka, které Orli sice nepotrestali, ale šest vteřin po návratu vyloučeného domácího útočníka do hry se už hosté dočkali. Obránce Jakub Jenáček se na pravém bodu pro vhazování dostal ke kotouči a přízemím pokusem překonal Šurého, který toho v tu chvíli příliš mnoho neviděl.

Na konci devětadvacáté minuty vystihl Špaček Šmachovu rozehrávku a v oslabení pelášil sám na Šurého, ten ale ukázal skvělý zákrok lapačkou a v polovině duelu tak stále platil nerozhodný stav 1:1. Oba celky bojovaly o každý centimetr ledu, vyložené příležitosti ale ani jedna z obran příliš nepovolovala. Až v sedmé minutě třetí třetiny se mohlo skóre pohnout z remízového stavu, Šurý ale měl proti střele Pigla dobře postavenou levou tyčku.

O minutu a půl později měl na druhé straně dobrou šanci Charvát, ale z dobré pozice minut znojemskou branku. V závěru základní hrací doby si Znojmo zahrálo dvakrát v přesilovce, domácí v čele s výborným Šurým ale obě těžké zkoušky přestáli a zápas tak dospěl za stavu 1:1 do prodloužení.

V nastaveném čase Znojmo špatně střídalo a nabídlo Baníku jedinečnou možnost rozhodnout, ale ani tuto přesilovku se domácím využít nepodařilo. A když v úplném závěru nastaveného času Miklíka v gólové šanci na poslední chvíli zahákoval Špaček, přišly na řadu i samostatné nájezdy.

V první sérii neuspěli Romančík ani Čermák, ve druhé poslal Baník do vedení povedeným blafákem Čechmánek. Ve třetí se pak za stavu 1:0 rozjel Fyodor Yarovinsky, který znovu ukázal, jak moc šikovné már ruce. Groha vymíchal naprosto dokonale a celý nájezd zakončil „Forsbergovou kličkou“ a poslal svůj tým už do vedení 2:0. Následně neuspěli hostující Beránek a domácí Dobša. Čtrvrtou sérii zakončoval znojemský Štovíček, který vykřesal svému týmu naděj a snížil na 2:1.

Jako poslední se v dresu domácích rozjel Němec, ale jeho zakončení schoval Groh v lapačce. Posledním desátým nájezdníkem byl hostující Pigl, jeho pokus o blafák ale Šurý skvěle přečetl a oslavy na ledě i na tribunách mohly vypuknout naplno! Baník jako teprve druhý tým v sezoně dokázal Orly porazit. To tabulky si připisuje dva ohromně cenné body a speciálním fialovým dresům na podporu boje proti rakovině dal vítězný punc!


Fotografie ze zápasu

další články
Kaufland cup Puky pomáhají: Hodonínští třeťáci si vezou z Brna konečné šesté místo a spoustu krásných vzpomínek
Turnaje
27.3.2024

Loni na podzim probíhala na všech prodejnách obchodního řetězce Kaufland po celé republice velká hokejové soutěž Puky po...
Aleš Bachánek: Když se na sezonu podívám jako na celek, tak podle mě byla úspěšná. Atmosféra na Baníku je jedinečná!
A-Tým
26.3.2024

Na pondělním posledním tréninku A-týmu Baníku jsme si k diktafonu pozvali hned tři respondenty. Tím prvním byl hlavní ko...
Zažijte finálový víkend! Vstupenky na světový šampionát jsou stále k dispozici
Info
22.3.2024

Do startu nejočekávanější hokejové události roku zbývají pouhé dva měsíce! Mistrovství světa IIHF v ledním hokeji se do ...