SHKM Baník Hodonín
Oslabený Baník sahal v Opavě po vítězství, nakonec si domů odváží bod za prohru v nájezdech
Oslabený Baník sahal v Opavě po vítězství, nakonec si domů odváží bod za prohru v nájezdech
A-Tým
21.1.2023

Jihomoravané berou z přímého souboje o sedmé místo „jen“ bod. Vzhledem k tomu, v jakém složení v Opavě zejména v zadních řadách nastoupili, je to ale bod zlatý. Všechny třetiny dnešního duelu skončily nerozhodným skóre 1:1 a jelikož ani nastavení vítěze neurčilo, přišly na řadu nájezdy. V nich byli šťastnější domácí Slezané, kteří tak brali o jeden bod navíc. O góly zeleno-černých se postarali Jan Matějka a Fyodor Yarovinsky, který se trefil dvakrát.

autor:
Jan Hochman
Sdílejte článek
 
31. kolo, sobota 21.1.2023
HC Slezan Opava - SHKM Baník Hodonín
OPA
4:3sn
(1:1, 1:1, 1:1 - 0:0)
HOM
Branky a nahrávky: 6. Danielčák (Wolf, Věntus), 37. Káňa (Ludvík), 52. Rousek (Káňa, Kadula), rozh. náj. Štěpánek - 19. Yarovinsky, 26. Yarovinsky (Peš, Krejčiřík), 60. Matějka (Charvát M., Peš). Rozhodčí: Barek - Rychlý, Figer. Vyloučení: 6:8. Využití: 1:0. V oslabení: 0:1. Střely: 38:31. Diváci: 298. Průběh utkání: 1:0, 1:2, 3:2, 3:3, 4:3.
Piták (33. - 39. Sotlar) - Ludvík, Thiel, Pachula, Štěpánek, Věntus, Černý, Vojtovič, Horný - Malina, Rousek, Vojkůvka, Danielčák, Štindl (C), Wolf (A), Vašenka, Krupa, Kadula, Káňa (A), Beránek, Buršík. Trenér: Aleš Tomášek.
Šurý (Dolíška) - Vyrůbalík (A), Rauš, Šmach, Němec - Romančík, Dufek, Charvát - Krejčiřík, Peš (A), Yarovinsky - Sajdl (C), Matějka, Krejčí - Bartes, Bořuta. Trenér: Aleš Bachánek.

Komentář k zápasu


Baník nastoupil v Opavě jen se čtyřmi obránci, nemoc vyřadila ze hry Polesného, Kališe i Škápika a chyběl také útočník Štědrý. Do branky se po dvoutýdenní pauze postavil znovu Michal Šurý.

Oba týmy se v úvodu zápasu spíš oťukávali, první vážnější situace se zrodila až na konci šesté minuty a hned z ní rezultovala branka. Wolf našel z rohu před bránou volného Jozefa Danielčáka, který zachoval klid a blafákem do protipohybu Šurého otevřel skóre.

Vyrovnaný hokej pokračoval i ve zbytku první třetiny, ani jeden z týmů ale nedokázal využít ani přesilovku, kterou Opava hrála třikrát, zatímco Baník jen jednou. Naopak. Když hosté pykali za příliš mnoho hráčů na ledě, našlápl k nevídanému sólu ve vlastním oslabení Fyodor Yarovinsky, a na konci osmnácté minuty bylo díky jeho parádnímu blafáku vyrovnáno.

Šest minut po změně stran se Baník poprvé v utkání dostal do vedení. V přesilovce nabil Peš Fyodoru Yarovinskému, který bombou z první trefil přesně horní růžek opavské branky a Hodonín vedl 2:1. Opava Mohla srovnat ve třicáté minutě, Rouskovo trestné střílení ale Šurý s přehledem chytil. Následně si zeleno-černí vynutili v krátkém sledu po sobě dvě přesilovky, ale ani jednu se jim přetavit v gól nepodařilo, a tak přišel v sedmatřicáté minutě trest v podobě vyrovnávací trefy. Postaral se o ni zkušený Tomáš Káňa, jehož střela od modré čáry proletěla houfem těl a skončila až v hodonínské síti. Po čtyřiceti minutách tak v Opavě platilo skóre 2:2.

Poslední dvacetiminutovka dlouho žádnou změnu stavu nepřinášela. Až ve dvaapadesáté minutě se o to postaral Tomáš Rousek, který v přesilovce nadvakrát dokázal dostat kotouč do hodonínské branky a Slezan měl opět o gól navrch. Baník pak vrhnul všechno do útoku, což byla voda na rychlé brejky domácích, které ale troskotaly na výborném Šurém. Na konci osmapadesáté minuty to zeleno-černí zkusili v šesti a z tlaku si vynutili faul domácích.

V přesilovce šest na čtyři Baník uzamkl svého soupeře před Pitákem a padesát vteřin před koncem šedesáté minuty se hosté dočkali zaslouženého vyrovnání. V závaru před opavským brankovištěm se k puku dokázal prodrat Jan Matějka, který svou dorážkou poslal zápas do prodloužení. V něm mohla obě mužstva rozhodnout, ale prim hráli brankáři a v úplném závěru hostům pomohla i tyčka.

V samostatných nájezdech se jako první prosadil ve druhé sérii Yarovinsky, který svým zakončením doslova vykoupal domácího brankáře a Baník vedl. Jenže opavští pak ve třetí a čtvrté sérii Danielčákem a Radimem Štěpánkem překlopili nájezdy na svou stranu. V poslední sérii se za Baník rozjel Němec, ale jeho pokus skončil jen na tyčce a tak se mohli z druhého bonusového bodu radoval Slezané.

Ohlasy trenérů

Aleš Tomášek (trenér Opavy):
Dneska nám dva body spadly z nebe. Celý týden jsme se na zápas připravovali, ale někteří si stejně hráli svůj hokej. Dnes jsme vyhráli jen díky pár hráčům, včetně Pityho i Sotlara v brance. Nechce se mi to ani hodnotit, zlaté dva body, ale vůbec jsme si je nezasloužili. Soupeř přijel na čtyři čistokrevné beky, do toho stáhli dva útočníky. Chtěli jsme je trochu unavit, začali jsme na čtyři pětky, ale museli jsme to stáhnout, protože jsme vůbec neplnili to, co jsme si řekli. (zdroj: hcslezan.cz)

Fotografie ze zápasu

další články
Další důležité podpisy! Vedení Baníku si pláclo se čtyřmi útočníky a dvěma obránci loňského kádru
A-Tým
23.4.2024

Vedení klubu dál pokračuje v jednání s hráči, kteří v minulém ročníku válčili v hodonínských barvách. K dnešnímu dni je ...
Zažij ten nejlepší hokej na turnaji – vstupenky na finálový víkend MS jsou stále k dispozici
Info
22.4.2024

Necelý měsíc zbývá do začátku Mistrovství světa IIHF v ledním hokeji 2024. Hokejová horečka stupňuje, sportovní událost roku na českém území se blíží a vy, fanoušci u toho nesmíte chybět.
První jména na soupisku Baníku. Pokračuje kapitán i golmanská jednička, čtveřice hráčů na Slovácku končí
A-Tým
19.4.2024

Soupiska Baníku pro nadcházející druholigový ročník 2024-25 začíná dostávat první kontury. Po prodloužení spolupráce s c...
Trenér Aleš Bachánek povede hokejisty Baníku i v sezoně 2024-25, pokračuje i celý realizační tým
A-Tým
17.4.2024

Aleš Bachánek bude i v nadcházejícím druholigovém ročníku trenérem hokejistů SHKM Baník Hodonín. Zlínský rodák se kormid...