SHKM Baník Hodonín
Baník na svém stadionu porazil Brumov-Bylnici a vyhrál doma popáté v řadě
Baník na svém stadionu porazil Brumov-Bylnici a vyhrál doma popáté v řadě
A-Tým
12.1.2020

Jihomoravané šli do utkání 19. kola v roli papírového favorita. Když vedl Baník v 15. minutě už 2:0, vypadalo to na klidnou cestu ke třem kýženým bodům. Hosté se ale ani přes malý počet hráčů nevzdali a ze zápasu udělali do posledních vteřin pořádné drama. Baník v divoké přestřelce nakonec udolal Valachy 7:5, když se za Drtiče dvakrát trefili Michal Kuba a Aleš Dufek, po jednom gólu přidali Dominik Směřička, Jakub Tomi a Tomáš Račický.

autor:
Jan Hochman
Sdílejte článek
 
19. kolo, neděle 12.1.2020
SHKM Baník Hodonín - HC Brumov-Bylnice
HOM
7:5
(2:3, 3:0, 2:2)
BRU
Branky a nahrávky: 7. Kuba (Sajdl), 15. Směřička (Venclík), 27. Tomi (Račický, Peš), 38. Dufek (Peš, Račický), 39. Račický (Peš, Dufek), 50. Dufek (Tomi), 60. Kuba (Sajdl, Venclík) – 17. Holík (Lysák L., Vaněk), 19. Lysák L., 20. Častulík (Vaněk, Tulpa st.), 47. Lysák L. (Vaněk), 56. Lysák T. (Lysák L., Vaněk). Rozhodčí: Vepřek - Olšar, Smetková. Vyloučení: 6:3, navíc Chalupa (HOM) 5+OK, Vaněk (BBY) 10 minut. Využití: 0:1. V oslabení: 1:0. Střely: 47:40. Diváci: 373. Průběh utkání: 2:0, 2:3, 5:3, 5:4, 6:4, 6:5, 7:5.
Zollpriester (Luner) - Směřička, Crlík, Sedlák, Rýpar, Rákoczy - Dufek, Peš (C), Tomi - Kuba (A), Sajdl (A), Venclík - Koubek, Chalupa, Račický - Krupica. Trenér: Jan Prčík st.
Zubo (Bielan) - Vaněk J. (C), Lysák T., Lysák M., - Lysák L., Nesrsta, Tulpa ml., Krůžela, Novosad, Častulík, Tulpa st., Holík, Podešva. Trenér: Jaroslav Vaněk.

Komentář k zápasu

Hokejisté SHKM v dnešním utkání z různých důvodů postrádali několik hráčů základní sestavy, trenér Prčík se musel obejít například bez obránců Davida Polesného či Ondřeje Veselského. Po dlouhé době si naopak oblekl zeleno-černý dres Robert Rákoczy. Do brankoviště Baníku se postavil Jakub Zollpriester.

Zápas začal poměrně opatrně. Na konci čtvrté minuty šli domácí za katr, ale hosté Rýparovo nedovolené bránění gólově neztrestali. Domácí oslabení přečkali a chvíli po návratu vyloučeného hráče na led se necelé čtyři stovky přítomných fanoušků dočkaly prvního gólu. V polovině sedmé minuty se po Sajdlově přihrávce přesně trefil Michal Kuba a křídlo druhé formace otevřelo skóre.

Druhá změna skóre nastala na konci minuty patnácté. Ve chvíli, kdy se na ledovou plochu vracel vyloučený hostující Tomáš Lysák a na domácí trestné lavici seděl Račický, přihrál Venclík Dominiku Směřičkovi a domácí zadák překonal hostujícího golmana Zuba podruhé.

Jenže závěr prvního dějství hodonínským hokejistům vůbec nevyšel. V sedmnácté minutě nejprve snížil Radek Holík, o dvě minuty později se o vyrovnání postaral Lukáš Lysák a 34 vteřin před první sirénou dokonal domácí tříminutovku hrůzy třetí trefou Valachů Tadeáš Častulík. Baník ztratil vedení 2:0 a po první části prohrával 2:3.

Po změně stran domácí trochu přeskupili složení formací, zvýšili aktivitu, a i když to chvilku trvalo, tyto změny přinesly své ovoce. V čase 26:25 srovnal Jakub Tomi, který se trefil ve třetím domácím zápase v řadě. V závěru druhé části si zeleno-černí vzali zpět dvoubrankový náskok, o který v konci první části přišli. V rozmezí pouhých čtyřiceti vteřin se nejprve trefil Aleš Dufek a v čase 38:33 zvyšoval na 5:3 pro SHKM Tomáš Račický.

Hosté, i když opět ztráceli dvě branky, v poslední třetině rozhodně nesložili zbraně. V sedmačtyřicáté minutě snížil na rozdíl jedné trefy druhým dnešním zásahem Lukáš Lysák. Uklidnění na domácí střídačku vrátil o tři minuty později, také dvougólový - Aleš Dufek. Klidný závěr ale domácí hráče ani fanoušky rozhodně nečekal.

V čase 54:18 putoval na trestnou na dvě minuty Krupica, v tom samém čase inkasoval trest na 5 minut plus to konce zápasu Chalupa a Valaši měli k dispozici předlouhou přesilovku pět na tři. Tu po necelé minutě přetavil v pátý zásah hostů Tomáš Lysák, který snížil na 6:5. Před domácími v tu chvíli byly ještě čtyři dlouhé minuty v oslabení o jednoho muže.

Drtiči ale těžký závěr zvládli a nedovolili soupeři srovnat. Devětadvacet vteřin před koncem utkání zpečetil cenné a vydřené vítězství SHKM střelou do prázdné brumovské branky stylově Michal Kuba, který gólový účet dnešního napínavého duelu načal i ukončil. Baník zůstává na šesté pozici, na pátý Uničov ztrácí Jihomoravané tři body, na čtvrtou Kroměříž jen o bod navíc.

Ohlasy trenérů

Jan Prčík st. (Hodonín):
Vzhledem k tomu, s jak mladým a úzkým kádrem soupeř přijel, jsem nečekal, že to dnes bude tak moc těžký zápas. Bylo vidět, že jsou na tom velmi dobře bruslařsky. V první třetině jsme hráli až příliš profesorsky, kvůli čemuž jsme také zbytečně ztratili dvoubrankové vedení. O přestávce jsme si k tomu v kabině něco řekli a od druhé třetiny se naše hra zlepšila. Škoda toho závěru a pětiminutového vyloučení, ale kluci to odbojovali a zvládli jsme to. Takové výpadky se nám ale nesmí stávat.

Fotografie ze zápasu

další články
Kaufland cup Puky pomáhají: Hodonínští třeťáci si vezou z Brna konečné šesté místo a spoustu krásných vzpomínek
Turnaje
27.3.2024

Loni na podzim probíhala na všech prodejnách obchodního řetězce Kaufland po celé republice velká hokejové soutěž Puky po...
Aleš Bachánek: Když se na sezonu podívám jako na celek, tak podle mě byla úspěšná. Atmosféra na Baníku je jedinečná!
A-Tým
26.3.2024

Na pondělním posledním tréninku A-týmu Baníku jsme si k diktafonu pozvali hned tři respondenty. Tím prvním byl hlavní ko...
Zažijte finálový víkend! Vstupenky na světový šampionát jsou stále k dispozici
Info
22.3.2024

Do startu nejočekávanější hokejové události roku zbývají pouhé dva měsíce! Mistrovství světa IIHF v ledním hokeji se do ...