SHKM Baník Hodonín
Baník nepřipustil obrat a z horkého břeclavského ledu veze důležité vítězství
Baník nepřipustil obrat a z horkého břeclavského ledu veze důležité vítězství
A-Tým
30.11.2019

Po dvou třetinách to vypadalo na jasnou záležitost, nakonec ale první Jižanské derby sezony nabídlo pořádně dramatickou zápletku. Baník vedl v Břeclavi po trefách Peše, Vaculy, Chalupy a Sajdla po dvou třetinách jasně o čtyři branky, tři minuty před koncem se ale náskok hostů smrskl na jedinou trefu. Závěrečný nápor ale utnul pátým přesným hodonínským zásahem Dufek a Baník tak před skvělou kulisou, o kterou se starala, a to výhradně, necelá stovka skvělých hostujících fanoušků, porazil Lvy 5:3.

autor:
Jan Hochman
Sdílejte článek
 
13. kolo, sobota 30.11.2019
HC Lvi Fosfa Břeclav - SHKM Baník Hodonín
BRE
3:5
(0:2, 0:2, 3:1)
HOM
Branky a nahrávky: 47. Juránek (Novosedlík), 57. Hrbatý (Zháňal, Gabriška), 58. Lenkovič (TS) – 5. Peš (Weber), 10. Vacula (Borot), 25. Chalupa, 36. Sajdl (Venclík, Rýpar), 58. Dufek (Peš). Rozhodčí: Grygera — Czubaj, Kučera. Vyloučení: 4:3. Využití: 0:2. V oslabení: 0:1. Střely: 34:26. Diváci: 364. Průběh utkání: 0:4, 3:4, 3:5.
Král (Martinčík) — Dora, Rutkovský, Göndör, Čápek, Schweitzer, Papp (C) — Lenkovič, Svoboda, Zháňal, Juránek, Kocúr, Sedláček, Hrbatý, Novosedlík, Průdek, Gabriška. Trenér: Libor Pantůček.
Kotvan (Zollpriester) — Směřička, Tomi, Rýpar, Veselský, Běhal, Weber - Dufek, Peš (C), Kuba (A) - Venclík, Sajdl (A), Račický - Vacula, Borot, Chalupa - Zapletal, Krupica, Koubek - Filásek. Trenér: Jan Prčík st.

Komentář k zápasu

V sestavě SHKM se před prvním Jižanským derby sezony objevila dvě nová jména. Zeleno-černí mezi sebou přivítali útočníky Lukáše Filáska a Tomáše Koubka, oba dva jsou – jak jinak – hodonínští odchovanci.

Hodonínští hokejisté nastoupili do zápasu v brance s Kotvanem, který se měl v první třetině co ohánět. Domácí hokejisté vyslali na golmana SHKM v úvodní části 13 střel, ani jeden z těchto pokusů si ale cestu za záda zkušeného brankáře nenašel.

Prčíkovi svěřenci byli o poznání produktivnější. V páté minutě otevřel skóre očekávaného derby Petr Peš, pro hodonínského kapitána to byla už třetí trefa ve vlastním oslabení v aktuální sezoně. V polovině úvodní periody navýšil vedení hostů Lukáš Vacula, který tak ve svém devatenáctém startu v dresu SHKM v střelil svou premiérovou branku.

Po změně stran se obraz hry změnil a střelecky aktivnější byli hodonínští hokejisté. Těm se v pětadvacáté minutě podařilo vstřelit třetí gól, postaral se o něj svým prvním letošním zásahem Matěj Chalupa. Hosté a následně i domácí pak přečkali dvouminutová oslabení, další vyloučení Lvů už ale skončilo čtvrtou přesnou trefou Baníku. Přesilovkovou kombinaci přesně zakončil Jakub Sajdl a hosté po dvou třetinách vedli jasně 4:0.

Neprůstřelnost hostující defenzivy trvala 46 minut a 19 vteřin. Přesně v tomto čase vsítil první branku Lvů Radim Juránek, který tak sebral Kotvanovi myšlenky na možné čisté konto. Břeclav tato branka nakopla a z celkem jasného zápasu nakonec bylo pořádné drama.

V čase 56:26 Břeclav snížila na rozdíl dvou branek, když souhru celého útoku zakončil Filip Hrbatý. A o pouhých 36 vteřin později měli domácí ztrátu už jen jednoho zásahu. Weber musel v přesilovce SHKM hasit šancí Lvů faulem, po kterém hlavní sudí nařídil trestné střílení. Exekuce se ujal Radim Lenkovič, který snížil na 3:4.

Plány Lvů na vyrovnání ale Baník rychle utnul. V pokračující přesilovce se po Pešově přihrávce opřel do puku Aleš Dufek a pátým gólem SHKM definitivně zlomil domácí odpor. Hodonínští hokejisté vyhráli třetí zápas v řadě a poskočili v tabulce na devátou příčku, bod za svého dnešního soupeře.

Ohlasy trenérů

Milan Novosedlík (Břeclav):
První dvě třetiny jsme nehráli absolutně nic. Bylo to z naší strany hodně špatné. Nedokázali jsme si vůbec najít svou roli. Soupeři jsme pak v podstatě nahráli na tři góly. Spoléhali jsme se jeden na druhého, že to za něj odehraje. Nikdo nikomu nepomáhal a nebyl to kolektivní výkon. V poslední třetině jsme proházeli útoky a zkusili jsme hrát vabank a skoro to vyšlo.

Jan Prčík st. (Hodonín):
V první i druhé třetině jsme dali po dvou gólech a podržel nás Zdenko v bráně. V poslední třetině jsme naopak my Zdenka nepodrželi vůbec. Nechali jsme si dát tři góly a utkání jsme tak zbytečně zdramatizovali. Domácí si zaslouží pochvalu, že to po dvou třetinách nezabalili a využili toho, že my jsme naopak s vidinou snadného dohrání zápasu polevili. Důležité je, že jsme ten závěr zvládli a nejdůležitější je, že vezeme domů tři body.

další články
První jména na soupisku Baníku. Pokračuje kapitán i golmanská jednička, čtveřice hráčů na Slovácku končí
A-Tým
19.4.2024

Soupiska Baníku pro nadcházející druholigový ročník 2024-25 začíná dostávat první kontury. Po prodloužení spolupráce s c...
Trenér Aleš Bachánek povede hokejisty Baníku i v sezoně 2024-25, pokračuje i celý realizační tým
A-Tým
17.4.2024

Aleš Bachánek bude i v nadcházejícím druholigovém ročníku trenérem hokejistů SHKM Baník Hodonín. Zlínský rodák se kormid...
Mobilní aplikace Čistý sport
Info
12.4.2024

Nová aplikace ČISTÝ SPORT podporuje fair play. Spuštění mobilní aplikace ČISTÝ SPORT přináší sportovcům snadný nástroj p...