SHKM Baník Hodonín
Výborně! Omlazený B-tým nasázel na úvod i díky šesti bodům Davida Janáse Uherskému Hradišti devět gólů!
Výborně! Omlazený B-tým nasázel na úvod i díky šesti bodům Davida Janáse Uherskému Hradišti devět gólů!
B-Tým
25.9.2022

Zeleno-černí měli v prvním mistrovském utkání sezony pomalejší rozjezd, hosté díky dvěma přesilovkovým trefám relativně brzy vedli o dvě branky. Baník se pak ale nakopl k parádnímu obratu a do kabin se šlo za stavu 4:2 pro domácí. Po čtyřiceti minutách už vedli svěřenci trenéra Kuby 7:2 a kráčeli si v pohodě k prvnímu tříbodovému zisku v sezoně. Hosté v poslední části už jen korigovali na konečných 9:5. Gólově se prosadily všechny tři formace, dařilo se ale zejména té první, která zaknihovala celkem 17 kanadských bodů. David Janás se s šesti body za tři góly a tři asistence zapsal do historie Baníku jako čtvrtý hráč, který dokázal v jednom utkání získat šest kanadských bodů.

autor:
Jan Hochman
Sdílejte článek
 
1. kolo, neděle 25.9.2022
SHKM Baník Hodonín - HC Uherské Hradiště
HOM
9:5
(4:2, 3:0, 2:3)
UHH
Branky a nahrávky: 8. Vyrůbalík (Janás, Huňady), 11. Běhůnek (Rýpar, Tomi), 14. Tomi (Sedlák, Rýpar), 16. Janás (Huňady, Polák), 21. Polák (Janás, Sedlák), 26. Pospíšil (Běloch, Bauer), 27. Janás (Polák, Vyrůbalík), 55. Polák (Janás, Vyrůbalík), 58. Janás (Polák, Crlík) - 3. Větříšek (Fridrich), 8. Pavlůsek D. (Beneš), 46. Beneš (Skřivánek, Pavlůsek D.), 46. Němec (Nohál), 59. Pavlůsek T. (Skřivánek). Rozhodčí: Karpíšek - Smetková, Viskot. Vyloučení: 4:5. Využití: 1:2. V oslabení: 0:0. Střely: 39:24. Diváci: 242. Průběh utkání: 0:2, 7:2, 7:4, 9:4, 9:5.
Běhal (40. Mládek) - Vyrůbalík, Zlámal, Běhůnek, Rýpar, Crlík, Kytlica - Huňady, Janás, Polák - Sedlák, Jajcay, Tomi - Pospíšil, Bauer, Běloch - Matuškovič. Trenér: Michal Kuba.
Jakubčík (26. Kašpárek) - Řezníček, Škubal, Mrázek, Beneš, Fridrich, Tischer, Mišťúrik, Lašák, Skřivánek - Pavlůsek D., Větříšek, Forman, Němec, Burša, Petřík, Pavlůsek T., Nohál, Ančík, Jurča, Vogl. Trenér: Lukáš Kašný.

Komentář k zápasu


Skóre utkání otevřel na konci třetí minuty hostující Adam Větříšek, který v přesilovce obkroužil branku a na rychlé zasunutí kotouče nestihl Adam Běhal včas reagovat. I druhé domácí vyloučení dokázali hosté potrestat. Na začátku osmé minuty našel Beneš dlouhou přihrávkou Davida Pavlůska, který obešel bránícího hráče Baníku a střelou nad lapačku překonal Běhala podruhé.

Baník se ale dokázal z druhého zásahu hostů rychle oklepat. Hned o 29 vteřin později vyrazil Jakubčík Janásovu střelu jen k Martinu Vyrůbalíkovi a bombu domácího matadora do horního rohu zastavila až síť hradišťské branky. V polovině první dvacetiminutovky už bylo vyrovnáno. Jajcay zabojoval o puk, jednou rukou jej posunul na modrou čáru Viktoru Běhůnkovi, kterému nejprve vyšel riskantní manévr na modré a následná střela hodonínského mladíčka skončila až za překvapeným Jakubčíkem.

Jak moc dnes budou přesilovky důležité, ukázala i první početní výhoda Baníku. Drtiči vyhráli buly a po sérii přihrávek se k odraženému puku dostal u levé tyčky číhající Jakub Tomi, který neměl žádný problém uklidit kotouč do poloodkryté hradišťské branky. Skvělý obrat první třtiny pak dovršil v čase 15:09 David Janás, kterého ke střele z první vybídl Martin Vyrůbalík.

Hned po změně stran přidali Baníci pátou branku. Sedlákova bomba mířila ještě mimo, na modré ale kotouč zastavil Janás, který z otočky naslepo našel před bránu sjíždějícího Toma Poláka, který si poradil mazácky a blafákem do bekhendu nedal hostujícímu golmanovi sebemenší šanci.

V šestadvacáté minutě bylo skóre už 6:2 pro Baník. Hosté nedokázali vyhodit puk ze svého pásma, na první střelu Tadeáše Pospíšila dokázal Jakubčík ještě zareagovat, na následné dvě dorážky hodonínské #13 už byl ale hostující strážce svatyně krátký. O necelou minutu později opět nechala hostující obrana svého brankáře na holičkách, když nechala na brankovišti dorážet Davida Janáse, který zvyšoval už na 7:2 pro Baník. Po tomto gólu odjel Jakubčík naštvaně na střídačku a jeho místo v brankovišti Uherského Hradiště zaujal Kašpárek.

Náhradní brankář gólostroj Baníku zastavil a po čtyřiceti minutách tak byl na hodonínském stadionu stav 7:2 pro domácí. Do poslední třetiny naskočil do hodonínského brankoviště teprve šestnáctiletý Jakub Mládek, který nahradil svého jen o tři roky staršího kolegu Adama Běhala.

Domácí v poslední třetině viditelně polevili, což hosté v šestačtyřicáté minutě potrestali dvěma slepenými góly Tomáše Beneše a Tomáše Němce. Hradiště snížení nastartovalo a obrana Baníku měla plné ruce práce s nájezdy hostujících útočníků. Uklidnění na domácí střídačku i na tribuny přinesla pět minut před koncem utkání krásná kombinace první formace. Po ose Vyrůbalík, Janás se puk dostal na hůl Toma Poláka, který podruhé v zápase ukázal v zakončení chladnou hlavu.

Následně měl Baník výhodu přesilové hry, v ní ale musel předvést výborný zákrok mladičký golman Mládek proti Lašákovi, který jel na hodonínskou klec zcela osamocen. Už při hře v pěti proti pěti se ale domácí příznivci mohli radovat z devátého přesného zásahu. Polák našel prudkým pasem z rohu před brankou úplně volného Davida Janáse, který překonal Kašpárka a dovršil svůj první hattrick po návratu do zeleno-černého dresu.

Poslední slovo ale měli hosté, kteří necelé dvě minuty před vypršením šedesáté minuty korigovali zásluhou Tomáše Pavlůska na konečných 9:5 pro Baník. B-tým tak vykročil do Krajské ligy vítězně a po zaslouženém vítězství nad Uherským Hradištěm zapisuje do tabulky tři body.

Ohlasy trenérů

Michal Kuba (Hodonín):
První ligový zápas nám vyšel. Hradiště sice vedlo hned na začátku o dva góly, ale my jsme se sebrali a sedmi góly jsme skóre otočili až na 7:2. Udělali jsme ale v zápase pár chyb. Byla tam i pasáž, kdy jsme si na chvíli mysleli, že nemusíme vůbec bránit, což soupeř potrestal, snížil na 7:4 a najednou byl v laufu. Do dalších zápasů si z toho musíme vzít ponaučení. Jinak jsme podali dobrý výkon a chtěl bych kluky pochválit. Teď se musíme dobře připravit na Kroměříž a potvrdit domácí výhru.

Fotografie ze zápasu

další články
Baník v Novém Jičíně srovnal sérii na 2:2, napínavé a chvílemi vyhrocené osmifiálně rozhodne až poslední pátý duel
A-Tým
19.3.2024

Čtvrtý zápas osmifinálové série hostil zimní stadion v novém Jičíně, díky skvělým hodonínským fanouškům to ale vypadalo,...