SHKM Baník Hodonín
Z Vysočiny vezeme dva těžce vydřené body! Nervák ve Žďáru rozhodl až posledním nájezdem Jan Matějka
Z Vysočiny vezeme dva těžce vydřené body! Nervák ve Žďáru rozhodl až posledním nájezdem Jan Matějka
A-Tým
2.11.2022

Odveta na ledě Žďáru Baníku vyšla. Ale byl to boj. Zeleno-černí už tradičně museli dohánět manko, ve druhé části dokonce dvoubrankové, ale povedlo se! Baník po dvou třetinách prohrával na Vysočině 4:2, v poslední části se mu ale podařilo nejprve snížit a v závěru základní hrací doby ve dvojnásobné početní výhodě i srovnat na 4:4. V nájezdech pak v páté sérii rozhodl o vítězství Jihomoravanů Jan Matějka. O góly Baníku ze hry se postarali Adam Popelka, Robin Medek a dvakrát se mezi střelce zapsal Aleš Dufek.

autor:
Jan Hochman
Sdílejte článek
 
12. kolo, středa 2.11.2022
SKLH Žďár nad Sázavou - SHKM Baník Hodonín
ZNS
4:5sn
(2:1, 2:1, 0:2 - 0:0)
HOM
Branky a nahrávky: 4. Bureš (Kotlík), 19. Štěpánek (Rohlík), 25. Štěpánek (Bureš), 25. Gregar - 10. Dufek (Romančík, Vyrůbalík), 24. Popelka (Štědrý, Charvát K.), 42. Dufek (Vyrůbalík, Charvát M.), 57. Medek (Matějka, Vyrůbalík), rozh. náj. Matějka. Rozhodčí: Maťašovský - Štěrba, Viskot. Vyloučení: 4:4, navíc Kotlík (ZNS) 5+OK, Kališ (HOM) 5+OK. Využití: 1:1. V oslabení: 0:0. Střely: 28:28. Diváci: 333. Průběh utkání: 1:0, 1:1, 2:1, 2:2, 4:2, 4:5.
Nečas (Sláma) - Pleva (C), Macek, Grauer, Svoboda, Půža - Kotlík, Štola, Adam, Gregar, Wasserbauer, Michalčuk, Vaňkovský, Rohlík, Štěpánek, Bureš (A), Pilný. Trenér: Martin Sobotka.
Dolíška (25. Zollpriester) - Šmach, Polesný (A), Škápik (A), Němec, Vyrůbalík, Kališ, Rauš - Janás, Matějka, Krejčí - Krejčiřík, Peš (C), Medek - Dufek, Charvát M., Romančík - Charvát K., Štědrý, Popelka. Trenér: Radko Křivinka.

Komentář k zápasu


Už to je obehraná písnička, ale Baník opět inkasoval jako první v podstatě z první vážnější akce soupeře. Na konci čtvrté minuty se do brejku vydal Kotlík, která našel Lukáše Bureše a ten ranou z první poslal Plameny do vedení. Baník pak měl k dispozici dlouhou přesilovku, chvíli hrál i v pěti proti třem, ale domácí oslabení zvládli bez větších potíží.

Na začátku desáté minuty se ale hosté přeci jen dočkali vyrovnávací trefy. Romančík vyslal na zteč Aleše Dufka, jehož bombu z hranice levého kruhu zastavila až síť Nečasovy branky. Baník měl po vyrovnání opticky více ze hry, ale šance si nevytvářel. Ždárští v závěru první části vyrovnali hru a po obrovském závaru před Dolíškou dorazil minutu a půl před koncem třetiny na několikátý pokus puk do sítě Petr Štěpánek a Baník tak šel do kabin s jednobrankovou ztrátou.

Druhá třetina nezačala pro Baník vůbec špatně. Na konci čtyřiadvacáté minuty těžil z dobrého Štědrého napadání Adam Popelka, který střelou do horního růžku domácí branky srovnal na 2:2. radost z vyrovnání ale trvala jen 38 vteřin. Němec byl sudím vykázán za vysokou hůl na trestnou lavici a Žďár trestal. Bureš vyhrál buly na Petra Štěpánka, který propálil hodonínského brankáře a Plameny měly opět navrch.

O čtyřicet vteřin později to bylo už o dva góly. Obrovskou minelu totiž předvedl Dolíška, který vyjel mezi kruhy pro puk, který mu ale při rozehrávce sjel z čepele a pro napadajícího Martina Gragara už nebyl žádný problém dopravit kotouč do v tu chvílí prázdné branky Baníku. Po tomto gólu nahradil Dolíšku v hodonínském brankovišti Zollpriester.

Zmar a frustraci Baníku pak podtrhl v šestatřicáté minutě Kališ, který šel do souboje s domácím hráčem tak nešikovně, že jej sudí Maťašovský poslal za faul kolenem předčasně do kabin a zeleno-černí se až do konce druhé části museli bránit v oslabení, které však zvládli. Po čtyřiceti minutách tak svítilo na tabuli skóre 4:2 pro domácí Žďár.

Do poslední třetiny tak šel Baník s dvoubrankovým mankem. To hosté dokázali po necelých dvou minutách snížit na rozdíl jediného gólu. Vyrůbalíkovi nesedla na modré střela, ale puk se doklouzal k Matěji Charvátovi, který parádně zadovkou našel Aleše Dufka a nejproduktivnější hráč Hodonína se dnes podruhé zapsal do střelecké listiny.

Zlomový moment poslední třetiny a nejspíš i zápasu přišel v čase 54:12. Domácí Kotlík sestřelil v rohu obranného pásma Baníku Zollpriestera, který vyrazil k vyhozenému kotouči. Sudí za tento zákrok vyloučil žďárského forvarda na pět minut plus do konce utkání a Baník tak měl obrovskou možnost na vyrovnání. Ta se ještě zvýšila, když byl na trestnou odeslán další domácí borec a Baník hrál celé dvě minuty v pěti proti třem.

A Baník se nakonec zaslouženého vyrovnání dočkal. Tři minuty před koncem našel Matějka volného Robina Medka a ten překonal Nečase, který se nestihl včas přesunout. Do konce základní hrací doby se nerozhodné skóre 4:4 již nezměnilo, no a jelikož ani nastavená pětiminutovka vítěze neurčila, přišly na řadu samostatné nájezdy.

V nich se jako první rozjel domácí Štěpánek, který dokázal procedit puk za Zollpriestera. Další žďárské nájezdníky už ale hodonínský brankář vychytal. A protože za Baník ve čtvrté sérii nejprve srovnal nájezdy na 1:1 Romančík a v posledním desátém nájezdu si s Nečasem poradil i Jan Matějka, odváží si Baník domů vydřené, ale o to cennější dva body.

Ohlasy trenérů

Martin Sobotka (Žďár nad Sázavou):
Na konci druhé třetiny jsme měli pětiminutovou přesilovku, ve které jsme úplně ztratili hlavu. Pomalu jsme nevystřelili, a ještě jsme v ní málem sami inkasovali. Místo toho, abychom v té dlouhé přesilovce dali soupeři jeden – dva góly, odskočili na 5:2 nebo 6:2, tak jsme na začátku poslední třetiny dostali gól na 4:3 a pak… to co se stalo v závěru, to je neomluvitelné. Takový faul, pět minut před koncem… pak jdeme ještě smolně do tří a toho soupeř využil k vyrovnání. No a nájezdy, to už je pak loterie, soupeř dal dva, my jeden a Hodonín tak bere dva body. Je to škoda, takhle hloupě doma zbytečně přicházíme o body a může nás to pak mrzet v boji o playoff.

Radko Křivinka (Hodonín):
Zase jsme dostali rychlý gól, ve druhé části nám pak soupeř odskočil na rozdíl dvou branek. Nám se naštěstí povedla poslední třetina, ve které jsme vstřelili dva góly. Klobouk dolů před klukama, že to nevzdali a rvali se až do konce. V prodloužení tam byly šance na obou stranách, nakonec došlo až na nájezdy, ve kterých jsme byli šťastnější a díky tomu vezeme domů dva body.

Fotografie ze zápasu

další články
Trenér Aleš Bachánek povede hokejisty Baníku i v sezoně 2024-25, pokračuje i celý realizační tým
A-Tým
17.4.2024

Aleš Bachánek bude i v nadcházejícím druholigovém ročníku trenérem hokejistů SHKM Baník Hodonín. Zlínský rodák se kormid...
Mobilní aplikace Čistý sport
Info
12.4.2024

Nová aplikace ČISTÝ SPORT podporuje fair play. Spuštění mobilní aplikace ČISTÝ SPORT přináší sportovcům snadný nástroj p...
Zlato z domácího turnaje starších žáků putuje do Uherského Ostrohu, Baník bere stříbrné medaile
Turnaje
11.4.2024

V sobotu 6. dubna se na hodonínském zimním stadionu konal závěrečný jednodenní turnaj hokejové sezony 2023-24 pro hráče ...