SHKM Baník Hodonín
Nervy drásající bitvu na jihu Čech se Samsonem rozhodl v čase 57:20 kapitán Baníku Petr Peš!
Nervy drásající bitvu na jihu Čech se Samsonem rozhodl v čase 57:20 kapitán Baníku Petr Peš!
A-Tým
3.4.2022

Ufff… tak to byl zápas. Baník věděl, že pokud si chce zachovat šanci na postup z kvalifikace o 2. ligu, musí dnes na českobudějovickém ledě bodovat. Hosté měli skvělý vstup do utkání a díky gólům Jiřího Sedláka, Aleše Dufka a Ľubomíra Vaškoviče vedli po první dvacetiminutovce 3:1. Na začátku druhé části zvyšoval Dominik Směřička už na 4:1, domácí pak ale vrhli všechny síly do útoku a hostující obrana se bránila zuby nehty. Stav 1:4 z domácího pohledu vydržel až do tři třiapadesáté minuty, pak se domácím během tří minut podařilo unavenou hodonínskou obranu třikrát překonat a necelých pět minut před koncem bylo srovnáno na 4:4. Jenže dvě a půl minuty před třetí sirénou vrátil Baníku šikovnou tečí vedení Petr Peš. Domácí se tlačili za vyrovnáním a měli k němu hodně blízko, Jihomoravané, podporovaní asi dvěma desítkami věrných fanoušků dotáhli infarktový zápas do tříbodového konce!

autor:
Jan Hochman
Sdílejte článek
 
kval. 3, neděle 3.4.2022
HC Samson České Budějovice - SHKM Baník Hodonín
SCB
4:5
(1:3, 0:1, 3:1)
HOM
Branky a nahrávky: 9. Šulčík (Hanzal M., Kuchejda), 53. Šulčík (Kuchejda, Hanzal M.), 55. Kuchejda (Hanzal M., Michal), 56. Ťoupal O. (Michal, Nedorost) – 5. Sedlák (Jajcay), 10. Dufek A. (Polák), 14. Vaškovič (Dufek M., Dufek A.), 23. Směřička (Vaškovič, Polesný), 58. Peš (Směřička). Rozhodčí: Němec, Kosnar – Rubáš, Tvrdík. Vyloučení: 5:3. Využití: 2:1. V oslabení: 0:0. Střely: 53:23. Diváci: 215. Průběh utkání: 0:1, 1:1, 1:4, 4:4, 4:5.
Němec (23. Svoboda) – Liška, Nehoda, Ťoupal K., Michal, Ferebauer – Rolínek, Brus, Korbela, Nedorost D., Hanzal M. (C), Šulčík, Ťoupal O., Hanzal J., Kuchejda, Sumerauer, Mrkvička. Trenér: Petr Fleischman.
Zollpriester (Luner) – Polesný, Směřička, Crlík, Dufek M., Vyrůbalík (A), Zlámal – Peš (C), Sajdl (A), Vaškovič – Charvát, Dufek A., Polák – Sedlák, Jajcay, Venclík. Trenér: Jan Prčík.

Komentář k zápasu

Čtvrtý zápas kvalifikace o 2. ligu mezi Českými Budějovicemi a Baníkem začal opatrně. V prvních střídáních měli více ze hry domácí hráči, z úvodní branky se ale radovala hostující střídačka. Na začátku páté minuty překvapil střelou z úhlu domácího golmana Němce Jiří Sedlák a Baník vedl. Domácí si vyrovnání schovali na závěr deváté minuty, kdy Roman Šulčík se štěstím nadvakrát poslal kotouč za Zollpriestera.

Necelou půlminutu nato si ale hosté vzali vedení zpět. Aleš Dufek přetlačil domácího Nehodu, a ač evidentně faulován, dokázal dostat puk za domácího brankáře. Ve třinácté minutě šel za katr za držení domácí Michal, o pouhých pět vteřin později se Nehodovi namotal kotouč smolně na čepel, domácí zadák vyhodil puk ze hřiště a Baník měl k dispozici téměř dvě minuty dvojnásobné přesilovky.

Tu po 43 vteřinách proměnil ve třetí přesný zásah SHKM včerejší oslavenec Ľubomír Vaškovič, jehož bomba se otřela o nohu bránícího Jiřího Hanzala a skončila v horním rohu Němcovy branky. Po dvaceti minutách tak odcházely oba celky do kabin za stavu 3:1 pro Baník.

Vstup do druhé třetiny vyšel také lépe hostujícím hokejistům. Ti totiž tři minuty po přestávce odskočili už na třígólový rozdíl. Po Vaškovičově přiťuknutí se o to postaral Dominik Směřička, jehož střela zapadla přesně za pravou Němcovu tyč. Pro domácího golmana to znamenalo konečnou, jeho místo zaujal Ivo Svoboda.

Do konce druhé třetiny se už skóre neměnilo, i když domácí tým byl snížení několikrát velmi blízko. Všechny šance domácího favorita ale končily na skvěle chytajícím Zollpriesterovi. Po čtyřiceti minutách vedli domácí hráči 30:14 na střely, skóre ale bylo 1:4.

Samson i v poslední třetině pokračoval v ostřelování hodonínské branky. Baník přežil oslabení po smolném vyhození kotouče mimo hřiště, následně nepotrestal vyloučení domácího Korbely. V šestačtyřicáté minutě Kuchejda tvrdě sestřelil Sajdla, hodonínský útočník po tomto zákroku zamířil viditelně otřesený do šatny a zápas pro něj bohužel skončil. Obrana Baníku odrážela tlak Samsonu až do poloviny třiapadesáté minuty, kdy Martin Hanzal našel před brankovištěm Romana Šulčíka, který svým druhým dnešním zásahem snížil na 2:4.

Šest minut před koncem třetí třetiny byl vyloučen Polesný a Samson měl k dispozici svou obrovskou zbraň – přesilovku. A jestliže první přesilovku využili domácí za 14 vteřin, tentokrát k tomu potřebovali jen o vteřinu víc. Michalovu bombu od modré na několikátý pokus dotlačil na několikátý pokus do hodonínské branky David Kuchejda a bylo to už jen o gól.

No a v polovině šestapadesáté minuty se scénář opakoval. Po vyhraném buly pálil Michal, k Zollpriesterem vyraženému puku měl nejblíž Ondřej Ťoupal a čtyři minuty a dvacet šest vteřin před třetí sirénou byl stav srovnán na 4:4. Hodonínská lavička si po tomto gólu vzala oddechový čas, a porada zabrala. Nerozhodný stav totiž po dvou minutách zlomil opět na stranu Baníku Petr Peš. Ten nejprve z dobré pozice nepřekonal Svobodu, domácí ale nevyhodili kotouč, který na modré zachytil Směřička, který našel přesně hůl hodonínského kapitána, jehož teč prošla Svobodovi mezi betony až do sítě.

Rozhodnuto ale ani zdaleka nebylo. Samson v závěru pořádně zatápěl hodonínské obraně, která odolávala z posledních sil. Osmatřicet vteřin před vypršením základní hrací doby dopravil kotouč za Zollpriestera Kuchejda, radost domácího týmu ale trvala jen okamžik. Domácí forvard totiž před gólovou střelou zpracoval puk rukou nedovoleným způsobem a místo oslavy vyrovnávací branky zamířil na trestnou lavici.

Jihočeši i přesto dál tlačili a zkusili to i bez brankáře, šance na prodloužení definitivně domácím zhasla až v čase 59:56, kdy hvězda domácího týmu Martin Hanzal sekl Polesného a za tento zákrok musel mazat na hanbu.

Baník v infarktovém duelu přetlačil favorizovaný a zkušený tým Samsonu, získal tři veledůležité body a udržel se ve hře o postup do 2. ligy. Boje o postup budou zakončeny příští víkend, kdy nejprve v pátek hostí Samson Žihadla a v posledním zápase kvalifikace v neděli 10. dubna přivítá Baník na svém ledě v odvetě dnešního klání jihočeský Samson.

Ohlasy trenérů

Jan Prčík (Hodonín):
Do Budějovic jsme vyrazili včas, cestou jsme se zastavili na oběd, po příjezdu jsme si dali chvilku na procházku a připravovali jsme se na zápas. Po tom pátečním špatném výkonu byli kluci odhodlaní to dnes napravit, takže motivaci nebylo potřeba nijak hledat. Do zápasu jsme šli s tím, že nechceme propadat vzadu, což se nám dělo v pátečním zápase. Věděli jsme, proti jaké kvalitě budeme hrát a byli jsme si vědomi toho, že pokud jim umožníme dostávat se do šancí, budeme mít problém. První třetina nám vyšla a vyhráli jsme ji 3:1. Spadlo nám to tam, ale bylo to i díky tomu, že jsme věděli, že jenom do obrany hrát nemůžeme. Ve druhé třetině jsme odskočili na rozdíl tří gólů, pak nás ale domácí zatlačili a měli jsme plné ruce i nohy práce. Komplikace byla odstoupení Kuby Sajdla, pár střídání jsme se s tím rovnali, ale tlak domácích rostl. Po vyrovnávací brance jsme si vzali timeout, hlavně proto, abychom se zklidnili, protože jsme věděli, že jakýkoliv bod nás udrží ve hře. Po pátém gólu to byla velká euforie, ale všichni na stadionu i u videa viděli, že ta poslední minuta a půl ještě byla hodně dlouhá. Je to obrovská úleva, ale musím uznat, že proti tak těžkému soupeři jsme v Kraji ještě nehráli. Chtěl bych pochválit všechny kluky za parádní a obětavý výkon, vyzvednout musím Kubu Zollpriestera, který nás dnes, a nejen dnes, skvěle podržel a na těch třech bodech má lví podíl. A chci moc poděkovat našim fanouškům, že za námi vyrazili přes půl republiky a fandili nám od začátku do konce. A věřím, že nám odpustí ten páteční výpadek a na poslední zápas kvalifikace nás přijdou podpořit a zaplní zimák až po střechu!

další články
Další důležité podpisy! Vedení Baníku si pláclo se čtyřmi útočníky a dvěma obránci loňského kádru
A-Tým
23.4.2024

Vedení klubu dál pokračuje v jednání s hráči, kteří v minulém ročníku válčili v hodonínských barvách. K dnešnímu dni je ...
Zažij ten nejlepší hokej na turnaji – vstupenky na finálový víkend MS jsou stále k dispozici
Info
22.4.2024

Necelý měsíc zbývá do začátku Mistrovství světa IIHF v ledním hokeji 2024. Hokejová horečka stupňuje, sportovní událost roku na českém území se blíží a vy, fanoušci u toho nesmíte chybět.
První jména na soupisku Baníku. Pokračuje kapitán i golmanská jednička, čtveřice hráčů na Slovácku končí
A-Tým
19.4.2024

Soupiska Baníku pro nadcházející druholigový ročník 2024-25 začíná dostávat první kontury. Po prodloužení spolupráce s c...
Trenér Aleš Bachánek povede hokejisty Baníku i v sezoně 2024-25, pokračuje i celý realizační tým
A-Tým
17.4.2024

Aleš Bachánek bude i v nadcházejícím druholigovém ročníku trenérem hokejistů SHKM Baník Hodonín. Zlínský rodák se kormid...