SHKM Baník Hodonín
Baník porazil Lvy a se základní částí se rozloučil vítězným Jižanským derby
Baník porazil Lvy a se základní částí se rozloučil vítězným Jižanským derby
A-Tým
23.2.2020

Se základní částí se hokejisté SHKM rozloučili vítězně. Na domácím stadionu si Baník poradil s Břeclaví a v krátké historii zaznamenal v Jižanském derby čtvrtou výhru. Zisk tří bodů se ale nerodil snadno. Zeleno-černí sice v díky gólům Jakuba Sajdla a Petra Peše vyhráli první třetinu 2:0. Hosté ve druhé části snížili, ale domácí bleskově odpověděli druhou trefou svého kapitána. V závěru prostředí periody se Lvi podruhé dostali na dostřel jednoho gólu, víc už jim ale Baník se skvěle chytajícím Zollpriesterem nedovolil. Definitivní tečku za zápasem i základní částí udělal sedm minut před koncem duelu čtvrtou domácí trefou Michal Crlík.

autor:
Jan Hochman
Sdílejte článek
 
26. kolo, neděle 23.2.2020
SHKM Baník Hodonín - HC Lvi Fosfa Břeclav
HOM
4:2
(2:0, 1:2, 1:0)
BRE
Branky a nahrávky: 7. Sajdl (Crlík, Směřička), 12. Peš (Dufek, Prčík ml.), 26. Peš, 53. Crlík (Peš) – 26. Juránek (Rutkovský, Lokaj), 39. Čápek (Zajíček, Lenkovič). Rozhodčí: Kohoutek, Volf - Husák, Viskot. Vyloučení: 9:7, navíc Dora (BRE) 5+TH. Využití: 1:0. V oslabení: 0:0. Střely: 50:34. Diváci: 611. Průběh utkání: 2:0, 2:1, 3:1, 3:2, 4:2.
Zollpriester (Luner) - Směřička (A), Lidák, Polesný, Prčík ml., Rýpar, Crlík, Filásek, Veselský - Dufek, Peš (C), Tomi - Jajcay, Sajdl (A), Račický - Výmola, Chalupa, Koubek - Krupica. Trenér: Jan Prčík st.
Král (Martinčík) - Čápek, Papp (C), Dora, Zugar, Schweitzer, Rutkovský - Lokaj, Lenkovič, Sedláček, Svoboda, Ambrož, Zháňal, Novosedlík, Nešpor, Gabriška, Juránek, Kunc, Zajíček. Trenér: Libor Pantůček.

Komentář k zápasu

Hodonínští hokejisté nastoupili do derby bez útočníků, Michalů Venclíka a Kuby, v průběhu první třetiny navíc odstoupil ze zápasu další forvard Matěj Chalupa. Do brankoviště zeleno-černých se postavil Jakub Zollpriester.

Baník začal utkání velmi aktivně a hned od úvodního buly si vypracoval herní i územní převahu, o které vypovídá i poměr střel v úvodní dvacetiminutovce - 25:8 pro Hodonín. Prčíkovi svěřenci v prvních minutách spálili několik velmi dobrých šancí. Ujala se až akce z poloviny sedmé minuty, kdy hosté pykali za Nešporovo předchozí hákování.

V přesilovce SHKM doputoval kotouč o ose Směřička – Crlík až na hůl Jakuba Sajdla, který ukončil dlouhý desetizápasový střelecký půst. Baník pak pokračoval ve spalování šancí. Až v končící dvanácté minutě se více než šest stovek fanoušků dočkalo druhé a zasloužení trefy. Po přihrávkách Prčíka a Dufka se o ni postaral kapitán SHKM Petr Peš.

Převaha v první třetině ale větší vedení domácím nepřinesla, a tak šly oba celky poprvé do kabin za stavu 2:0. Po změně stran se hosté zvedli, postupně hru vyrovnali a po pěti minutách se dočkali také snižující branky. První gól Lvů vstřelil Radim Juránek. Drtiči ale naštěstí přispěchali s opravdu bleskovou reakcí. Radost hostující střídačky utnul po jedenácti vteřinách a obrovském námazu jednoho z břeclavských beků svou druhou dnešní trefou Petr Peš.

Dvoubrankový náskok vydržel domácím až do závěru prostřední dvacetiminutovky. 78 vteřin před koncem druhé třetiny snížil na rozdíl jednoho gólu Bronislav Čápek a závěrečná perioda tak slibovala napínavou podívanou.

V závěrečné části byli dlouho v hlavní roli oba golmani, kteří vytáhli několik velmi dobrých zákroků a skóre se tak dlouho neměnilo. V polovině poslední třetiny derby okořenil i pěstní souboj Davida Polesného s Markem Dorou, v němž na body vyhrál domácí zadák. Následovala dlouhá hra čtyř proti čtyřem, ve které se po Pešově přihrávce do puku opřel Michal Crlík, který poslal Baník do vedení 4:2 a zároveň dal svým spoluhráčům klid do závěru zápasu.

Baník si závěrečné minuty v pohodě pohlídal a po vítězství 4:2 poskočil v tabulce na konečné páté místo, což znamená, že se svěřenci trenéra Prčíka v prvním kole playoff utkají stejně jako vloni s Orly z Uničova.

Ohlasy trenérů

Jan Prčík st. (Hodonín):
Před zápasem jsme věděli, že pokud získáme tři nebo i dva body, tak skončíme pátí a s tímto cílem jsme také do zápasu šli. První třetina byla z naší strany velmi dobrá, vyhráli jsme ji 2:0 a myslím si, že skóre mohlo být i vyšší, kdybychom proměnili některé k mnoha vyložených šancí. Ostatně šance jsme si dokázali připravovat v celém zápase, ale dnes nás hodně zrazovala koncovka. Chtěli jsme hrát zodpovědně dozadu, ale stejně jako v minulém utkání v Uherském Brodě jsme si několikrát nechali ujet útočníky soupeře a jenom díky skvěle chytajícímu Kubovi jsme dostali jen dva góly. Hodně důležitý moment byla naše branka na 3:1, díky které jsme bleskově reagovali na trefu soupeře. Uklidnění nám ale přinesla až čtvrtá trefa.

Libor Pantůček (Břeclav):
Myslím si, že pro oko diváka to bylo pohledné utkání. My jsme měli bohužel špatný vstup do zápasu, pak jsme se trochu srovnali s tempem a s tím, že jsme vlastně poprvé v sezoně hráli na čtyři útoky. Nedařilo se nám proměňovat šance, do kterých jsme se dostali, ale musím pochválit i našeho golmana, který pochytal spoustu tutových šancí Hodonína. Je nám samozřejmě líto, že jsme prohráli, ale nic si z toho neděláme. Jdeme do playoff a to je hlavní. Z fanouškovského hlediska si myslím, že dnešní zápas byl z toho lepšího, co je v KP možné vidět.

Fotografie ze zápasu

další články
Kaufland cup Puky pomáhají: Hodonínští třeťáci si vezou z Brna konečné šesté místo a spoustu krásných vzpomínek
Turnaje
27.3.2024

Loni na podzim probíhala na všech prodejnách obchodního řetězce Kaufland po celé republice velká hokejové soutěž Puky po...
Aleš Bachánek: Když se na sezonu podívám jako na celek, tak podle mě byla úspěšná. Atmosféra na Baníku je jedinečná!
A-Tým
26.3.2024

Na pondělním posledním tréninku A-týmu Baníku jsme si k diktafonu pozvali hned tři respondenty. Tím prvním byl hlavní ko...
Zažijte finálový víkend! Vstupenky na světový šampionát jsou stále k dispozici
Info
22.3.2024

Do startu nejočekávanější hokejové události roku zbývají pouhé dva měsíce! Mistrovství světa IIHF v ledním hokeji se do ...