SHKM Baník Hodonín
Baník porazil Lvy a se základní částí se rozloučil vítězným Jižanským derby
Baník porazil Lvy a se základní částí se rozloučil vítězným Jižanským derby
A-Tým
23.2.2020

Se základní částí se hokejisté SHKM rozloučili vítězně. Na domácím stadionu si Baník poradil s Břeclaví a v krátké historii zaznamenal v Jižanském derby čtvrtou výhru. Zisk tří bodů se ale nerodil snadno. Zeleno-černí sice v díky gólům Jakuba Sajdla a Petra Peše vyhráli první třetinu 2:0. Hosté ve druhé části snížili, ale domácí bleskově odpověděli druhou trefou svého kapitána. V závěru prostředí periody se Lvi podruhé dostali na dostřel jednoho gólu, víc už jim ale Baník se skvěle chytajícím Zollpriesterem nedovolil. Definitivní tečku za zápasem i základní částí udělal sedm minut před koncem duelu čtvrtou domácí trefou Michal Crlík.

autor:
Jan Hochman
Sdílejte článek
 
26. kolo, neděle 23.2.2020
SHKM Baník Hodonín - HC Lvi Fosfa Břeclav
HOM
4:2
(2:0, 1:2, 1:0)
BRE
Branky a nahrávky: 7. Sajdl (Crlík, Směřička), 12. Peš (Dufek, Prčík ml.), 26. Peš, 53. Crlík (Peš) – 26. Juránek (Rutkovský, Lokaj), 39. Čápek (Zajíček, Lenkovič). Rozhodčí: Kohoutek, Volf - Husák, Viskot. Vyloučení: 9:7, navíc Dora (BRE) 5+TH. Využití: 1:0. V oslabení: 0:0. Střely: 50:34. Diváci: 611. Průběh utkání: 2:0, 2:1, 3:1, 3:2, 4:2.
Zollpriester (Luner) - Směřička (A), Lidák, Polesný, Prčík ml., Rýpar, Crlík, Filásek, Veselský - Dufek, Peš (C), Tomi - Jajcay, Sajdl (A), Račický - Výmola, Chalupa, Koubek - Krupica. Trenér: Jan Prčík st.
Král (Martinčík) - Čápek, Papp (C), Dora, Zugar, Schweitzer, Rutkovský - Lokaj, Lenkovič, Sedláček, Svoboda, Ambrož, Zháňal, Novosedlík, Nešpor, Gabriška, Juránek, Kunc, Zajíček. Trenér: Libor Pantůček.

Komentář k zápasu

Hodonínští hokejisté nastoupili do derby bez útočníků, Michalů Venclíka a Kuby, v průběhu první třetiny navíc odstoupil ze zápasu další forvard Matěj Chalupa. Do brankoviště zeleno-černých se postavil Jakub Zollpriester.

Baník začal utkání velmi aktivně a hned od úvodního buly si vypracoval herní i územní převahu, o které vypovídá i poměr střel v úvodní dvacetiminutovce - 25:8 pro Hodonín. Prčíkovi svěřenci v prvních minutách spálili několik velmi dobrých šancí. Ujala se až akce z poloviny sedmé minuty, kdy hosté pykali za Nešporovo předchozí hákování.

V přesilovce SHKM doputoval kotouč o ose Směřička – Crlík až na hůl Jakuba Sajdla, který ukončil dlouhý desetizápasový střelecký půst. Baník pak pokračoval ve spalování šancí. Až v končící dvanácté minutě se více než šest stovek fanoušků dočkalo druhé a zasloužení trefy. Po přihrávkách Prčíka a Dufka se o ni postaral kapitán SHKM Petr Peš.

Převaha v první třetině ale větší vedení domácím nepřinesla, a tak šly oba celky poprvé do kabin za stavu 2:0. Po změně stran se hosté zvedli, postupně hru vyrovnali a po pěti minutách se dočkali také snižující branky. První gól Lvů vstřelil Radim Juránek. Drtiči ale naštěstí přispěchali s opravdu bleskovou reakcí. Radost hostující střídačky utnul po jedenácti vteřinách a obrovském námazu jednoho z břeclavských beků svou druhou dnešní trefou Petr Peš.

Dvoubrankový náskok vydržel domácím až do závěru prostřední dvacetiminutovky. 78 vteřin před koncem druhé třetiny snížil na rozdíl jednoho gólu Bronislav Čápek a závěrečná perioda tak slibovala napínavou podívanou.

V závěrečné části byli dlouho v hlavní roli oba golmani, kteří vytáhli několik velmi dobrých zákroků a skóre se tak dlouho neměnilo. V polovině poslední třetiny derby okořenil i pěstní souboj Davida Polesného s Markem Dorou, v němž na body vyhrál domácí zadák. Následovala dlouhá hra čtyř proti čtyřem, ve které se po Pešově přihrávce do puku opřel Michal Crlík, který poslal Baník do vedení 4:2 a zároveň dal svým spoluhráčům klid do závěru zápasu.

Baník si závěrečné minuty v pohodě pohlídal a po vítězství 4:2 poskočil v tabulce na konečné páté místo, což znamená, že se svěřenci trenéra Prčíka v prvním kole playoff utkají stejně jako vloni s Orly z Uničova.

Ohlasy trenérů

Jan Prčík st. (Hodonín):
Před zápasem jsme věděli, že pokud získáme tři nebo i dva body, tak skončíme pátí a s tímto cílem jsme také do zápasu šli. První třetina byla z naší strany velmi dobrá, vyhráli jsme ji 2:0 a myslím si, že skóre mohlo být i vyšší, kdybychom proměnili některé k mnoha vyložených šancí. Ostatně šance jsme si dokázali připravovat v celém zápase, ale dnes nás hodně zrazovala koncovka. Chtěli jsme hrát zodpovědně dozadu, ale stejně jako v minulém utkání v Uherském Brodě jsme si několikrát nechali ujet útočníky soupeře a jenom díky skvěle chytajícímu Kubovi jsme dostali jen dva góly. Hodně důležitý moment byla naše branka na 3:1, díky které jsme bleskově reagovali na trefu soupeře. Uklidnění nám ale přinesla až čtvrtá trefa.

Libor Pantůček (Břeclav):
Myslím si, že pro oko diváka to bylo pohledné utkání. My jsme měli bohužel špatný vstup do zápasu, pak jsme se trochu srovnali s tempem a s tím, že jsme vlastně poprvé v sezoně hráli na čtyři útoky. Nedařilo se nám proměňovat šance, do kterých jsme se dostali, ale musím pochválit i našeho golmana, který pochytal spoustu tutových šancí Hodonína. Je nám samozřejmě líto, že jsme prohráli, ale nic si z toho neděláme. Jdeme do playoff a to je hlavní. Z fanouškovského hlediska si myslím, že dnešní zápas byl z toho lepšího, co je v KP možné vidět.

Fotografie ze zápasu

další články
Skvělá zpráva! Společnost MND pokračuje jako generální partner hodonínského hokeje
Info
22.7.2024

Společnost MND, a.s. a SHKM Baník Hodonín pokračují i v příští hokejové sezoně 2024-25 v úspěšné spolupráci, kterou oba ...
Martin Lašák: Chtěl jsem hrát za Baník. Líbí se mi, jak klub funguje
A-Tým
18.7.2024

Obránce Martin Lašák byl první oznámenou posilou Baníku pro novou sezonu. Odchovanec Uherského Hradiště se na Slovácko s...
Šestiletá historie Baníku zná pouze tři vítěze kanadského bodování. Znáte všechny?
A-Tým
8.7.2024

V základní části uplynulé sezóny zaznamenal Vojtěch Dobiáš 42 kanadských dobů a stal se králem hodonínské produktivity. Před ním se to podařilo jen dvěma dalším hráčům, víte kterým?
VIDEO: Hokej je zábava! Nábory Baníku v hodonínských i okolních školkách bavily děti i letos
Info
4.7.2024

V posledních letech v rámci náborové činnosti stále více prohlubujeme spolupráci se školkami nejen v Hodoníně, ale i v o...