SHKM Baník Hodonín
Baník jako první tým v lize obral Havířov o všechny body! Výhru vystřelil 17 vteřin před koncem Adam Laciga!
Baník jako první tým v lize obral Havířov o všechny body! Výhru vystřelil 17 vteřin před koncem Adam Laciga!
A-Tým
4.11.2023

Před nejvyšší návštěvou sezony hnán svými fantastickými fanoušky porazil Baník „neporazitelný“ Havířov, utnul jeho čtyřzápasovou vítěznou sérii a dostal se před Opavu na páté místo tabulky. Hosté přitom brzy vedli, ale ve zbytku zápasu si nejlepší ligová ofenziva lámala na neuvěřitelně chytajícím Dominiku Pitákovi jeden zub za druhým. Hlavně díky jeho jistým zákrokům mohl v polovině druhé třetiny svým prvním gólem v hodonínském dresu srovnat Libor Macháň. Explozi radosti na tribunách pak sedmnáct vteřin před koncem základní hrací doby spustila trefa Adama Lacigy, který se vůbec prvním gólem v seniorské kategorii postaral o to, že Baník získal skalp vedoucího celku tabulky!

autor:
Jan Hochman
Sdílejte článek
 
12. kolo, sobota 4.11.2023
SHKM Baník Hodonín - AZ Havířov
HOM
2:1
(0:1, 1:1, 1:0)
HAV
Branky a nahrávky: 34. Macháň (Mach, Novák), 60. Laciga (Dobiáš, Luža) - 3. Bednář (Klimša, Křivohlávek). Rozhodčí: Blaha - Mikšík, Kučera. Vyloučení: 6:6. Využití: 1:0. V oslabení: 0:0. Střely: 29:33. Diváci: 1005. Průběh utkání: 0:1, 2:0.
Piták (Dolíška) - Němec, Macháň, Rauš (A), Polesný (A), Švejda, Zorko, Bílek - Karafiát, Luža, Bachánek - Mach, Novák, Dobiáš - Sajdl (C), Weintritt, Sedláček - Laciga, Štědrý, Krejčí. Trenér: Aleš Bachánek.
Sachr (Šindelka) - Kunc, Vosátko, Valenta, Ševčík, Ščurek, Ficek, Havlík - Klimša (A), Křivohlávek, Bednář - Mrva (A), Spratek, Pawliczek - Apolenář, Ćmiel, Kratochvil - Haas (C), Pavlík, Tvrdý. Trenér: Jiří Raszka.

Komentář k zápasu


Z první gólové trefy zápasu se na začátku třetí minuty radovali hosté. Baník vyhrál buly do rohu, odkud nešťastně vyletěl puk z Němcovy hole přímo před bránu, kde měl nehlídaný Lukáš Bednář dostatek času i prostoru k tomu, aby střelou z první, která domácímu golmanovi proletěla mezi rukou a tělem, poslal Havířov do brzkého vedení. Vyrovnat mohli o chvíli později Bachánek a Karafiát, ale Sachr obě střely vyrazil. V sedmé minutě měli hosté přesilovku, ale Drtiči ji celkem bez problémů ubránili.

Domácím chvíli trvalo, než se po oslabení dostali opět do tempa, ale závěr první části už byl z jejich strany o poznání lepší. Velkou šanci připravil Bachánek pro Lužu, který sám před Sachrem možná trochu zbytečně ještě přihrával Karafiátovi a z dobré šance nakonec nic nebylo. Po faulu na Macha si i domácí pět minut před pauzou vyzkoušeli početní výhodu, ve které z první z dobré pozice pálil Luža, ale jeho střela o kousek minula levou tyč Sachrovy branky.

V závěru přesilovky měl na hokejce vyrovnání Krejčí, ale Sachr nejprve dobře zasáhl a dorážka hodonínského útočníka skončila na boční síti jen pár centimetrů od levé tyčky. Dvě minuty před přestávkou pak hostující golman vyjel za branku, kde se snažil zašlápnout puk do síťky, ale Mach mu jej „ukradl“ a přistrčil jej Dobiášovi. Tomu ale nedovolil zamést kotouč do branky havířovský obránce Valenta. První třetina tak skončila těsným náskokem hostů.

Ve druhé třetině se na první šanci čekalo do 25. minuty. Z mezikruží pálil hned dvakrát Tvrdý, Piták byl ale pozorný a obě střely vyrazil. V té samé minutě pak hodonínský golman sebral vyrovnání z hole Křivohlávkovi, jehož střelu zastavil dalším skvělým zákrokem – tentokrát v pádu vnitřní stranou vyrážečky. Baník měl poté výhodu početní převahy, která se díky špatnému střídaní hostů po 59 vteřinách dokonce zdvojnásobila, jenže v přesilovce 5 na 3 zeleno-černí málem sami inkasovali.

Kratochvil vystihl ve středním pásmu domácí rozehrávku a řítil se sám na Pitáka. Strážce hodonínské branky ránu vytěsnil levým ramenem těsně nad. V polovině třicáté minuty šel za katr další hráč Azetu a po vypršení další krátké dvojnásobné přesilovky se domácí konečně dostali do gólové šance, Dobiášova střelu ale dokázal Sachr vyrazit. Domácí hráč byl navíc o chvíli později odeslán na trestnou a pokračovalo se tak ve čtyřech na obou stranách.

Více prostoru svědčilo nejdříve spíš hostům, kteří byli chvíli po polovině utkání blízko druhé trefě, tu ale Ševčíkovi doslova ukradl z hokejky výborným obranným zákrokem Rauš. A z protiútoku se málem konečně urodilo na druhé straně. Mach vybojoval na obranné modré puk právě na Ševčíkovi a s Novákem vyrazil do brejku dva na jednoho. Novic v hodonínském týmu to udělal výborně a přihrávkou našel přesně hůl svého nového spoluhráče, tomu ale v poslední chvíli sekl do hokejky Ćmiel, díky čemuž puk zamířil pár centimetrů vedle levé Sachrovy tyčky.

Zkrácenou přesilovku Azetu pak Baník bez větších starostí ustál. V polovině čtyřiatřicáté minuty šikovně tečoval Mach Němcovo nahození, havířovský golman ale dokázal na změnu směru střely reagovat včas. O 15 vteřin později se ale hodonínští konečně dočkali. Mach zavezl puk do útočného pásma, přibrzdil, nechal přejet hráče soupeře a pak podél modré čáry přihrál do druhé vlny do jízdy Liboru Macháňovi, který svou ránu otřel o pravou tyčku a prvním gólem v zeleno-černých barvách vyrovnal na 1:1.

Azet v závěru druhé části dostal také dvě přesilovky a v té druhé, tři a půl minuty před přestávkou, vytáhl Piták další ze svých fantastických zákroků. Výborný skluzem se včas přesunul ke své levý tyčce a špičkou betonu vyrazil Klimšovu teč z bezprostřední blízkosti, která by jinak jistojistě skončila v síti. Po čtyřiceti minutách tak týmy odcházely do kabin za vyrovnaného stavu 1:1. Po minutě hry v závěrečné dvacetiminutovce vyhodil Dobiáš nešťastně puk mimo hřiště a Havířov měl hned zkraje další přesilovku.

V ní měl Piták i trochu potřebného štěstí, když puk po Bednářově sražené přihrávce dokázal zkrotit na brankové čáře. Poté se hodonínský brankář zaskvěl i proti střele svého bývalého spoluhráče z vítkovické juniorky Mrvovi, který pálil nebezpečné z předbrankového prostoru. A o pár minut později zastavil ukázkovým rozštěpem i pokus Kratochvila. Poté se hra vyrovnala a vše vypadalo na to, že dnešní zápas v základní hrací době vítěze nepozná.

Dvě a půl minuty před třetí sirénou to mohli změnit Bednář a zejména pak po něm dorážející Klimša, ale Piták tutovku zkušeného havířovského útočníka výtečným zákrokem hokejkou zneškodnil. Zlomový moment utkání přišel necelou minutu a půl před koncem třetí třetiny. Němec se vydal na útočný výlet, který Ščurek zastavil nedovoleně a Baníku se 87 vteřin před koncem třetí třetiny naskytla možnost přesilovky.

Sedmnáct vteřin před koncem základní hrací doby se hrdinou okamžiku stal útočník Baníku Adam Laciga, ke kterému se mezi kruhy odrazil puk a devatenáctiletý hodonínský benjamínek švihem trefil přesně pravý horní růžek havířovské branky. Vytáhlý forvard svým prvním gólem v seniorském hokeji rozjásal tisícovku fanoušků na Zimním stadionu Václava Nedomanského a přiblížil svůj tým tříbodové výhře nad lídrem soutěže. Azet reagoval okamžitým oddechovým časem, ale Baník zbývajících třináct vteřin (i dvě další nastavené) ubránil a dotáhl dnešní parádní utkání do vítězného konce.

Drtiči si tak připsali cenný skalp vedoucího celku a také tři důležité body do tabulky, ve které jsou po dnešku na páté pozici. Ve středu 8. listopadu od 18:00 hodin zakončí Bachánkova družina sérii čtyř domácích zápasů v řadě duelem s aktuálně sedmým Havlíčkovým Brodem.


Výherní čísla zpravodajů

1. cena: 182, 2. cena: 118, 3. cena: 054, 4. cena: 079, 5. cena: 002, 6. cena: 040, 7. cena: 130, 8. cena: 169, 9. cena: 197.

Ohlasy trenérů

Fotografie ze zápasu

další články
Další důležité podpisy! Vedení Baníku si pláclo se čtyřmi útočníky a dvěma obránci loňského kádru
A-Tým
23.4.2024

Vedení klubu dál pokračuje v jednání s hráči, kteří v minulém ročníku válčili v hodonínských barvách. K dnešnímu dni je ...
Zažij ten nejlepší hokej na turnaji – vstupenky na finálový víkend MS jsou stále k dispozici
Info
22.4.2024

Necelý měsíc zbývá do začátku Mistrovství světa IIHF v ledním hokeji 2024. Hokejová horečka stupňuje, sportovní událost roku na českém území se blíží a vy, fanoušci u toho nesmíte chybět.
První jména na soupisku Baníku. Pokračuje kapitán i golmanská jednička, čtveřice hráčů na Slovácku končí
A-Tým
19.4.2024

Soupiska Baníku pro nadcházející druholigový ročník 2024-25 začíná dostávat první kontury. Po prodloužení spolupráce s c...
Trenér Aleš Bachánek povede hokejisty Baníku i v sezoně 2024-25, pokračuje i celý realizační tým
A-Tým
17.4.2024

Aleš Bachánek bude i v nadcházejícím druholigovém ročníku trenérem hokejistů SHKM Baník Hodonín. Zlínský rodák se kormid...