SHKM Baník Hodonín
Nelítostnou hokejovou bitvu „Jihu proti Severu“ rozhodla přesilovková trefa Dominika Luži
Nelítostnou hokejovou bitvu „Jihu proti Severu“ rozhodla přesilovková trefa Dominika Luži
A-Tým
14.10.2023

Od zápasu 7. kola východní divize 2. ligy mezi Hodonínem a Opavou se očekával vyrovnaný boj dvou týmů, jejichž loňské zápasy skončily vždy nejtěsnějším jednobrankovým rozdílem. A dnešní bitva z této tradice neuhnula ani o píď. Duel Baníku se Slezanem nabídl spoustu šancí, plno osobních soubojů, vyloučení, skvělých zákroků obou golmanů i diskutabilních momentů… a také tři góly. K obrovské radosti skvělých hodonínských tribun se o dvě zasloužili hráči Baníku a Jihomoravané tak ubojovanou, ale zaslouženou výhrou 2:1 potvrdili dvě venkovní vítězství a přiblížili se svému dnešnímu soupeři na rozdíl dvou bodů.

autor:
Jan Hochman
Sdílejte článek
 
7. kolo, sobota 14.10.2023
SHKM Baník Hodonín - HC Slezan Opava
HOM
2:1
(0:0, 1:1, 1:0)
OPA
Branky a nahrávky: 23. Dobiáš (Weintritt, Švejda), 54. Luža (Karafiát, Dobiáš) - 28. Kadula (Šindelář, Káňa). Rozhodčí: Čuňočka - Smetková, Viskot. Vyloučení: 8:9, navíc Häring (OPA) 5+OK. Využití: 1:0. V oslabení: 1:0. Střely: 26:36. Diváci: 724. Průběh utkání: 1:0, 1:1, 2:1.
Piták (Dolíška) - Riedl, Němec, Vyrůbalík, Švejda J., Polesný, Zorko, Sedláček - Karafiát, Luža, Novák – Bachánek, Weintritt, Dobiáš – Sajdl (C), Dufek (A), Rauš (A) - Laciga, Štědrý, Krejčí. Trenér: Aleš Bachánek.
Slíž (Nowak) – Šindelář (C), Štěpánek, Koblížek, Ervasti, Thiel, Jak. Ludvík, Pachula, Hendrych – Rousek (A), Stuchlík, Krupa – Kadula, Káňa (A), Brada – Häring, Štindl, Dobša – Vojtovič, Beránek, Vašenka. Trenér: Pavel Zdráhal.

Komentář k zápasu


Úvodnímu buly utkání předcházela krátká slavnostní chvilka, během které vedení Baníku popřálo s malým předstihem panu Jaroslavu Šticovi k 80. narozeninám, které tato velká osobnost hodonínského hokeje oslaví ve čtvrtek 19. října. Jubilanta slušně zaplněné tribuny hodonínského stadionu odměnily bouřlivým potleskem a pak už se mohlo jít na to.

Hned první minuty naznačily, že bude k vidění zajímavý duel. Oba týmy hrály sice opatrně, ale postupem času se začaly objevovat i šance. Na obou stranách hřiště ale dlouho kralovali brankáři. Jak hodonínský Dominik Piták, tak i opavský Marek Slíž vytáhli v úvodní dvacetiminutovce několik výborných zákroků a první třetina skončila bezbrankovou remízou.

Druhá perioda odstartovala přesilovkou Slezanu, ve které ale do brejku pláchnula dvojice domácích hráčů. Do zakončení se z levé stran dral Weintritt, ale Štěpánek jasným podražením znemožnil hodonínskému forvardovi lépe zakončit. Sudí se už chystal opavského obránce vyloučit, ale puk se se štěstím odrazil před situaci dobře dojíždějícího Vojtěcha Dobiáše, který gólem v oslabení poslal Baník v čase 22:34 do vedení.

Baník mohl navýšit vedení ve čtyřiadvacáté minutě, kdy měl obrovskou šanci v přesilovce Luža, ale Slíž svůj tým podržel. Místo dvoubrankového náskoku bylo o tři minuty později srovnáno. Po vyhraném buly v útočné třetině Opavy se puk dostal ke Kryštofu Kadulovi, jenž s pomocí nechtěné lehké teče od Polesného hokejky překonal Pitáka střelou pod horní tyč.

Vedení mohl Baníku vrátit chvíli před polovinou zápasu Karafiát, který jel na Slíže z levé strany zcela osamocen. Opavský golman ale ránu hodonínského střelce zneškodnil. Další skvělou možnost měl jen o pár desítek vteřin později Weintritt, ale i on si na strážci opavského brankoviště vylámal zuby. Baník pak měl k dispozici dlouhou přesilovku pět na tři, v měli další obrovské příležitosti Novák a po něm u Luža se Sajdlem, ale skóre se neměnilo.

Po osmi vteřinách poslední třetiny pálil pohotově hned po buly Luža, ale Slíž byl i tentokrát pozorný. V devětačtyřicáté minutě měla Opava přesilovku a po pěkné kombinaci byl v dobré palebné pozici Štindl, ke štěstí domácího týmu ale nedokázal vystřelit dostatečně razantně a Piták se k levé tyčce přesunul včas. V té samé přesilovce pustil sudí hraniční souboj Vojtoviče s Polesným, po kterém se do zakončení dostal Vašenka, ale Piták s přehledem jeho bombu zneškodnil.

Rozhodující chvíle utkání přišla v 50. minutě. Häring naprosto zbytečně a bezohledně postrčil Němce, který nekontrolovatelně narazil do mantinelu za Pitákem. Sudí okamžitě vykázal opavského útočníka do kabin a Baník měl před sebou pětiminutovou přesilovku. V ní ale mohl sám inkasovat, když se k nepřesné Novákově přihrávce dostal Kadula, který byl najednou sám před Pitákem. Souboj dvou bývalých spoluhráčů ale vyhrál hodonínský golman, který záměr opavského hráče zakončovat mezi nohy přečetl.

Baník se i v této pětiminutové početní výhodě trápil, početní výhody slováckému celku prostě v úvodu sezony nejdou. Další chybu v hodonínské rozehrávce mohli potrestat přihrávající Štindl a zakončující Dobša, ale Piták své spoluhráče opět podržel skvělým a veledůležitým zákrokem. Hned z protiútoku totiž Drtiči konečně prolomili smůlu a připsali si první přesilovkový gól v sezoně. Karafiát od pravého mantinelu našel mezi kruhy nabrusleného Dominika Lužu, který si kotouč zpracoval a bleskovou ranou nad levý Slížův beton rozjásal více než sedm stovek hodonínských fanoušků!

Opava pak vrhla všechny síly do útoku a ve snaze vyrovnat sáhla už dvě minuty a jedenáct vteřin před koncem ke hře bez brankáře. Slezan tlačil, ale Baník se skvělým publikem v zádech dokázal závěrečný opavský tlak ustát a po vypršení šedesáté minuty mohla na ledě i na tribunách vypuknout radost ze zisku cenných tří bodů!


Výherní čísla zpravodajů

1. cena: 002, 2. cena: 065, 3. cena: 032, 4. cena: 079, 5. cena: 039, 6. cena: 170, 7. cena: 040, 8. cena: 168.

Ohlasy trenérů

Aleš Bachánek (Hodonín):
Byl to z obou stran kvalitní a bojovný zápas. Opava hrála velmi dobře a hodně mě překvapila. Byla tam velká spousta šancí na obou stranách, ale v obou brankách dnes byli výteční golmani. Povedlo se nám konečně dát první gól, ale nechali jsme soupeře rychle a lacino srovnat. Druhá třetina byla v závěru hodně rozháraná, ale myslím si, že v poslední části jsme byli o něco lepší a ten gól jsme si zasloužili. Už se ani nechci bavit o tom, kolik tutovek jsme schopni spálit. Pořád čekáme, kdy se ta naše smůla v zakončení konečně otočí na naši stranu.

Pavel Zdráhal (Opava):
Myslím si, že jsme dnes byli lepším týmem. Oba brankáři předvedli výborné výkony, ale my jsme nedali stoprocentní šance, které se prostě dávat musí. Zápas byl po celou dobu zbytečně nervózní, my jsme se bohužel kolikrát zabývali věcmi, které stejně člověk neovlivní. Ubránili jsme deset oslabení včetně dvou minut pět na tři, nakonec rozhodlo pětiminutové vyloučení, při kterém jsme přitom měli dvě tutovky nejprve my. Bez gólů se vyhrát nedá, ale určitě jsme dnes nebyli horším týmem. Když to sečtu, viděl jsem v našem výkonu spoustu pozitiv a kluky jsem pochválil. (zdroj: hcslezan.cz)

Fotografie ze zápasu

další články
Další důležité podpisy! Vedení Baníku si pláclo se čtyřmi útočníky a dvěma obránci loňského kádru
A-Tým
23.4.2024

Vedení klubu dál pokračuje v jednání s hráči, kteří v minulém ročníku válčili v hodonínských barvách. K dnešnímu dni je ...
Zažij ten nejlepší hokej na turnaji – vstupenky na finálový víkend MS jsou stále k dispozici
Info
22.4.2024

Necelý měsíc zbývá do začátku Mistrovství světa IIHF v ledním hokeji 2024. Hokejová horečka stupňuje, sportovní událost roku na českém území se blíží a vy, fanoušci u toho nesmíte chybět.
První jména na soupisku Baníku. Pokračuje kapitán i golmanská jednička, čtveřice hráčů na Slovácku končí
A-Tým
19.4.2024

Soupiska Baníku pro nadcházející druholigový ročník 2024-25 začíná dostávat první kontury. Po prodloužení spolupráce s c...
Trenér Aleš Bachánek povede hokejisty Baníku i v sezoně 2024-25, pokračuje i celý realizační tým
A-Tým
17.4.2024

Aleš Bachánek bude i v nadcházejícím druholigovém ročníku trenérem hokejistů SHKM Baník Hodonín. Zlínský rodák se kormid...