SHKM Baník Hodonín
Exhibice se vydařila na výbornou, spokojení diváci viděli devatenáct branek
Exhibice se vydařila na výbornou, spokojení diváci viděli devatenáct branek
A-Tým
21.8.2021

Narozeninovou exhibici SHKM Hodonín si v horkém pátečním podvečeru nenechalo ujít zhruba sedm stovek natěšených diváků, kteří se od úvodních vteřin mohli bavit krásnými akcemi, bezstarostným hokejem a také pěknou porcí gólových akcí. Výsledek nakonec nikdo neřešil, nejdůležitější bylo, že se bavili jak přítomní fanoušci, tak hráči i realizační týmy obou celků.

autor:
Libor Kopl, denik.cz
Sdílejte článek
 
Exhibice, pátek 20.8.2021
SHKM Baník Hodonín - HC Olomouc
HOM
12:7
(3:4, 2:1, 7:2)
OLO
Branky a nahrávky: 1. Kuba (Peš), 5. Kašpárek (Čajkovič, Ružička), 6. Fehérváry (Ružička), 22. Hoza (Šmach), 22. Kachyňa (Ružička), 32. Fehérváry (Čajkovič), 34. Janás (Kachyňa), 36. Kempný (TS), 38. Ružička (Turanský, Čajkovič), 38. Janás (Balán), 43. Ružička, 45. Vyrůbalík – 3. Nahodil (Kunc), 8. Handl (Kolouch), 13. Knotek, 14. Bambula (Knotek, Tomeček), 30. Nahodil (Vyrůbalík, Rašner), 44. Rašner (Ondrušek), 45. Ondrušek. Rozhodčí: Holub, Kohoutek – Maloušek, Smetková. Vyloučení: 0:0. Využití: 0:0. V oslabení: 0:0. Diváci: 750. Průběh utkání: 1:0, 1:1, 3:1, 3:4, 5:4, 5:5, 11:5, 11:7, 12:7.
Holík (16. - 30. Štipčák, 31. - 45. Bartozel) – Kučeřík, Kempný, Škorec, Vyrůbalík, Fehérváry, Šmach, Juriga, Polesný, Kachyňa – Hoza, Polák, Janás, Dufek, Turanský, Ružička, Kašpárek, Čajkovič, Peš, Balán, Kuba. Trenéři: Otakar Čajka a Petr Krupica.
Konrád (16. Lukáš) – Škůrek, Rutar, Vyrůbalík, Černý, Švrček, Valenta, Řezníček, Ondrušek, Rašner – Handl, Káňa, Knotek, Ostřížek, Klimek, Burian, Tomeček, Nahodil, Kucsera, Kunc, Navrátil, Bambula, Kolouch. Trenér: Jan Tomajko.

Komentář k zápasu

Domácí borce podpořili i hvězdní Slováci Martin Fehérváry, Adam Ružička a Maxim Čajkovič. Slovácký celek i díky borcům ze zámoří zdolal na Zimním stadionu Václava Nedomanského extraligovou Olomouc 12:7.

Výsledek zápasu, který se hrál třikrát patnáct minut, ale nadšení diváci neřešili. O ten v pátek večer vůbec nešlo. Důležitá byla zábava i podpora rodin zasažených červnovým tornádem. Řádění přírodního živlu postihlo i některé hodonínské hokejisty a jejich rodiny. Právě jim byl benefiční duel věnován.

Fanoušci mohli v akci vidět nejen vítěze Stanley Cupu a účastníka dvou světových šampionátů, obránce Michala Kempného, ale i další trojici borců, kteří prošli Hodonínem a nyní nastupují v NHL.

Výběr soupeře pro hodonínský klub byl jasný. Současný hrající manažer týmu z krajského přeboru Martin Vyrůbalík na Hané strávil většinu kariéry.



Spolehlivý obránce odehrál za Olomouc 595 zápasů, Hanáci bývalému kapitánovi po první přestávce předali dres s tímto číslem.

Po konci profesionální kariéry se ale vrátil do rodného Hodonína, kde pomáhá hokej pozvednout. Exhibiční duel pojal i jako svoji rozlučku.

„Asi se to s tím trošku spojilo. Jsem rád, že na to kluci z Olomouce kývli a ve vlastním volnu sem dorazili. Mohl jsem si zahrát za oba týmy, což bylo příjemné,“ prohlásil.

V dresu domácího výběru se objevili i další známí hodonínští odchovanci a rodáci, kteří se dokázali prosadit v nejvyšších hokejových soutěžích.

Fanoušci viděli v akci třeba obránce Ondřeje Šmacha či útočníka Stanislava Balána, po boku mazáků nastoupili Radek Kučeřík, Ondřej Kachyňa či Alex Kašpárek.

Duel proti týmu z nejvyšší soutěži si užili i současní hráči A-týmu SHKM Petr Peš, David Polesný, Tom Polák a Aleš Dufek. Hlavní hvězdou zápasu bezesporu byl český reprezentant a vítěz Stanleyova poháru Michal Kempný. Mrzí jen neúčast Petra Obdržálka ,kterého na poslední chvíli vyřadilo ze hry zranění.

„Hodonínský hokej vždycky měl fanoušky, širokou základnu. Líheň tu byla, kvalitní trenéři taky. Spousta kluků měla našlápnuto, řada z nich to dotáhla daleko. Několik kluků se již vrátilo zpět domů, další hrají jinde, takže jsme klidně mohli povolat další nadějné mladíky, co ještě nemají osmnáct let. Teď je potřeba na to navázat a pokračovat v tom,“ přeje si Vyrůbalík.

Hlavní trenér hodonínského výběru Otakar Čajka měl k dispozici celkem třiadvacet hokejistů. Proti extraligové Olomouci prostřídal tři brankáře, devět obránců a jedenáct útočníků.

„Lepší tým jsem asi v životě netrénoval,“ přiznal známý kouč. „Ale více mě těší, že když jsem tým dával dohromady, žádný z kluků mě neodmítl. Opravdu nikdo neváhal ani vteřinu. Všichni okamžitě kývli a slíbili, že přijedou, což splnili,“ těší Čajku,



Společně s kolegy vedl v kariéře kolem 350 mladých hokejistů. Poskládat mančaft z tolika odchovanců a vybrat ty správné borce pro páteční exhibici bylo nesmírně složité.

„Nakonec jsem se rozhodl pro kluky, co tu zanechali nějakou stopu, kteří se udržují a pořád jsou aktivními hráči,“ vysvětluje svoji volbu.

Že nesáhl vedle, ukázal výsledek. Drtiči v bezstarostném zápase plném šancí a branek zvítězili nad Olomoucí 12:7. „Chtěl jsem, aby si to kluci hlavně užili a ukázali lidem, co umějí a co se v hokeji naučili,“ prohlásil.

„Jejich kariéry jsou odměnou pro všechny mládežnické trenéry v Hodoníně, kteří se podíleli na jejich růstu,“ míní Čajka.

Na Zimním stadionu Václava Nedomanského coby talentovaný žák působil také Martin Feherváry. Slovenský reprezentant, který v současnosti stejně jako Kempný patří do organizace Washingtonu Capitals, se společně s útočníkem Adamem Ružičkou do města, kde rozvíjel svoji kariéru, zase vrátil.

„Byl to super večer, parádní akce, která podpořila dobrou věc. My jsme tu s dalšími kluky z Bratislavy vyrůstali, na Hodonín máme jen hezké vzpomínky,“ vyznává se slovenský mladík.

Odchovanec Slovanu Bratislava se na Moravu dostal díky Hokejové škole Svišť. „Hrávali jsme v Rosicích, ve Vyškově. Potom jsme zakotvili v Hodoníně, kde jsem strávil dvě nebo tři sezony. Byly to krásné časy. V Hodoníně je fajn prostředí, měli jsme tu dobré trenéry,“ vybavuje si i po letech.

Zatímco řada jeho někdejších spoluhráčů hokej dávno nehraje, Feherváry to stejně jako Ružička dotáhl až do Ameriky. „Je na každém klukovi, jak naloží se svojí kariérou, budoucností,“ říká.

Momentálně se jednadvacetiletý zadák chystá na novou sezonu. Na rodném Slovensku absolvuje přípravný kemp tamního národního týmu před startem důležité kvalifikace na olympijské hry v příštím roce 2022.


Fotografie ze zápasu

další články
Trenér Aleš Bachánek povede hokejisty Baníku i v sezoně 2024-25, pokračuje i celý realizační tým
A-Tým
17.4.2024

Aleš Bachánek bude i v nadcházejícím druholigovém ročníku trenérem hokejistů SHKM Baník Hodonín. Zlínský rodák se kormid...
Mobilní aplikace Čistý sport
Info
12.4.2024

Nová aplikace ČISTÝ SPORT podporuje fair play. Spuštění mobilní aplikace ČISTÝ SPORT přináší sportovcům snadný nástroj p...
Zlato z domácího turnaje starších žáků putuje do Uherského Ostrohu, Baník bere stříbrné medaile
Turnaje
11.4.2024

V sobotu 6. dubna se na hodonínském zimním stadionu konal závěrečný jednodenní turnaj hokejové sezony 2023-24 pro hráče ...