SHKM Baník Hodonín
Představujeme soupeře: Dynamiters Blansko HK
Představujeme soupeře: Dynamiters Blansko HK
A-Tým
2.8.2020

Čtvrtým účastníkem Krajské ligy mužů 2020-21, kterého si vezmeme pod mikroskop, jsou blanenští Dynamiters. Hokejisté z dvacetitisícového města ležícího 19 km severně od Brna v údolí řeky Svitavy patří mezi již tradiční účastníky KLM, na větší úspěch však bílo-modří čekají už půl dekády.

autor:
Jan Hochman
Sdílejte článek
 

Historie

V blanenském regionu se hokej počal rozvíjet až po roce 1930, kdy začínaly se svou činností hokejové kluby v Černé Hoře, Blansku, Rájci nad Svitavou a Boskovicích. Později se přidávají další mužstva jako Sloup, Lysice, Bořitov, Letovice, Jedovnice, Křtiny, Vilémovice nebo Olomučany. Doba, kdy v tomto regionu hrálo pětadvacet až třicet klubů, je ale nenávratně pryč.

Nejúspěšnější období blanenského hokeje se psala na začátku nového milénia. Po reorganizaci v oddíle se z mužstva působícího ve spodní polovině tabulky krajského přeboru se stává jako mávnutím kouzelného proutku lídr tabulky. Hned v sezóně 2000-01 vítězí HC Blansko v Krajském přeboru a neuspěje až v infarktové baráži o druhou ligu.

V následujícím roce je HC Blansko je opět vítězem krajského přeboru, v baráži smete vítěze severní Moravy i druholigovou Kopřivnici a na blanenském stadionu slaví postup „plný dům“.

Blansko jako nováček třetí nejvyšší soutěže končí na možná až nečekaném 6. místě, hned v další sezóně skončí na celkovém 3. místě po základní části a v následující sezóně 2004-05 hraje dokonce finále playoff s Prostějovem (1:3 na zápasy). Finálovou účast Blanenští zopakovali i o rok později, kdy podlehli Technice Brno opět 3:1 na zápasy.

V roce 2008 však prodává vedení klubu druholigovou licenci do Vsetína a Blansko se odebírá zpět do Krajské ligy. Druhá liga se do města vrací před sezonou 2009-10, kdy pod názvem VSK Technika Blansko našel na místním stadionu své útočiště tým, který vnikl spojením VSK Technika Brno s HC Blansko. Nový projekt měl ale jen jepičí život a po jedné sezoně se „Vysokoškoláci“ vrátili zpět do Brna.

Před sezonou 2010-11 vznikl zcela nový čistě mužský klub, jenž si dal název Dynamiters Blansko HK, a který se přihlásil do Krajské ligy, v niž nastupuje nepřetržitě až dodnes. Největším úspěchem Dynamiters bylo druhé místo po základní části sezony 2014-15 a dvě účasti v semifinále playoff (2012 a 2014). Od sezony 2015-16 v Blansku na zápasy ve vyřazovací části čekají.


Čtvrtý rok bez playoff

Jedenáctí. Desátí. Devátí. Jedenáctí. To jsou umístění blanenských hokejistů v posledních čtyřech sezonách. Z tohoto faktu vyplývá, že u řeky Svitavy už čtyři sezony čekají na to, až tamní hokejisté proklouznou do vyřazovacích bojů.

V minulé sezoně měli Dynamiters určitě větší ambice, než jedenácté místo po základní části. Jenže. V celém loňském ročníku se Blansko dostalo mezi postupovou osmičku jen jednou, a to na začátku sezony. Po čtvrtém kole mělo HK na svém kontě 5 bodů, stejně jako v tu chvíli deváté SHKM.

Ve zbytku sezony se ale oba celky vydaly jiným směrem. Zatímco Drtiči vystoupali až na pátou příčku, Dynamiters se postupně propadli na místo jedenácté. Oba celky na konci základní části dělilo nejen šest míst v tabulce, ale také 16 bodů.

Klubový web Dynamiters Blansko HK: www.dynamiters.cz


Stadion

V počátcích ledních sportů v Blansku se hokej hrál na přírodním kluzišti, zlomovým momentem se stalo vybudování zimního stadionu s umělou ledovou plochou. Po dobu výstavby stadionu byla činnost hokejového oddílu Metry Blansko přerušena, neboť zimní stadion se budoval na místě stávajícího přírodního kluziště. Slavnostní otevření zimního stadionu proběhlo 14. ledna 1972 a tím také začala nová kapitola blanenského hokeje.

Stadion v Blansku disponuje jednou dlouhou tribunou, nacházející se naproti střídačkám. Kapacita zimního stadionu je zhruba 1800 diváků, z toho je 300 míst pro sedící.


Aktuálně z týmu Dynamiters

Blansko udělalo v létě dvě zásadní změny. Nový ročník krajské ligy zahájí s novým vedením a po roční pauze také s plnohodnotným trenérem. Z pozice předsedy bude klub řídit dosavadní kapitán Marek Antoňů, sportovní části se ujal Rudolf Valla, který bude zastávat roli hlavního kouče.

Ten si pro své svěřence naplánoval nejen společnou letní přípravu, která bude zahájena v srpnu, ale také trojici přípravných duelů. Nejprve se Dynamiters představí v Lanškrouně, pak je ještě čeká dvojutkání s regionálním rivalem z Boskovic.


Vzájemné zápasy

Blansko nepatří mezi nejoblíbenější soupeře hodonínských hokejistů. Ze čtyř duelů vybojovali Drtiči jen šest bodů. Překvapení přišlo hned v prvním vzájemném měření sil, které se konalo na konci října 2018 v Hodoníně. Hosté si v prvních dvou třetinách vybudovali tříbrankový náskok, střelecké probuzení Baníku přišlo příliš pozdě, a tak duel skončil vítězstvím Blanska 2:3.

Odveta v Blansku naopak vyšla lépe zelenočerným, kteří zejména díky povedené první třetině zvítězili 4:2. Naprosto jednoznačným výsledkem skončil loňský první vzájemný zápas v základní části. Na vysoké výhře 7:2 se hattrickem a celkem čtyřmi kanadskými body podílel Jakub Sajdl. Zatím poslední vzájemný souboj dopadl lépe pro Dynamiters, kteří o svém vítězství 5:2 rozhodli třemi góly ve druhé části.

ZVVPRPPPSkóre
42000215:12

Z — odehrané zápasy
V — vítězství Hodonína
VP — vítězství Hodonína po prodloužení nebo po samostatných nájezdech
R — remízy
PP — porážky Hodonína po prodloužení nebo po samostatných nájezdech
P — porážky Hodonína
Skóre — celkové skóre z pohledu Hodonína


Rozpis utkání v základní části 2020-21

4. kolo 3.10.2020 Hodonín Blansko 17:00
15. kolo 5.12.2020 Blansko Hodonín

Předchozí díly seriálu:

Představujeme soupeře: HC Moravské Budějovice 2019
Představujeme soupeře: HC Brumov-Bylnice
Představujeme soupeře: HC Štika Rosice

další články
Trenér Aleš Bachánek povede hokejisty Baníku i v sezoně 2024-25, pokračuje i celý realizační tým
A-Tým
17.4.2024

Aleš Bachánek bude i v nadcházejícím druholigovém ročníku trenérem hokejistů SHKM Baník Hodonín. Zlínský rodák se kormid...
Mobilní aplikace Čistý sport
Info
12.4.2024

Nová aplikace ČISTÝ SPORT podporuje fair play. Spuštění mobilní aplikace ČISTÝ SPORT přináší sportovcům snadný nástroj p...
Zlato z domácího turnaje starších žáků putuje do Uherského Ostrohu, Baník bere stříbrné medaile
Turnaje
11.4.2024

V sobotu 6. dubna se na hodonínském zimním stadionu konal závěrečný jednodenní turnaj hokejové sezony 2023-24 pro hráče ...