SHKM Baník Hodonín
Představujeme soupeře: HC Štika Rosice
Představujeme soupeře: HC Štika Rosice
A-Tým
22.7.2020

Po krátké pauze pokračujeme v představování soupeřů, s nimiž budou v nadcházející sezoně bojovat hráči našeho A-mužstva. Třetím účastníkem Krajské ligy mužů, kterému se v našem seriálu podíváme „na zoubek“, je tým HC Štika Rosice.

autor:
Jan Hochman
Sdílejte článek
 

Historie

Historie nejrychlejší kolektivní hry světa v šestitisícovém městě ležícím nedaleko moravské metropole sahá do roku 1939. „Zlatý věk“ rosického hokeje nastal na přelomu milénia, kdy klub odkoupil od Prostějova práva na 1. ligu.

Tu hráli Rosičtí pod názvem HC Senators Rosice a Senátoři hned ve své první sezoně (1998-99) ve druhé nejvyšší soutěži skončili na třetím místě po základní části. Největší úspěch zaznamenal tým v ročníku 2000-01, kdy se probojoval až do semifinále playoff.

Že je ale sláva pomíjivá se ukázalo po skončení sezony 2001-02. Po slibných začátcích se po nějaké době začínaly dostávat na povrch neshody vedení hokejového klubu s městem Rosice. Následně byla licence na 1. ligu prodána do Žďáru nad Sázavou. Klub pak střídavě hrál a nehrál Krajskou ligu, až na jaře 2009 zcela ukončil svou činnost.

Hokej ve městě byl znovu obnoven v roce 2013, kdy byl založen klub HC Štika Rosice, který od sezony 2013-14 nepřetržitě působí v KLM JMaZ. Za tu dobu se Štiky pouze jednou probojovaly do čtvrtfinále, což se jim povedlo v sezoně 2014-15. Stopku jim vystavil po výhrách 7:1 a 7:5 tým Uničova, pozdější vítěz celého playoff.


Štiky na playoff nedosáhly. Popáté za sebou

Rosice měly v minulé sezoně pomalý rozjezd, po pěti odehraných zápasech byly se ziskem tří bodíků až na třináctém místě. Na první tříbodové vítězství čekaly až do šestého kola, kdy se Štikám podařilo překvapivě odvézt všechny body z Uherského Ostrohu. Toto vítězství tým kouče Recha nakoplo k lepším výkonům, po jedenácti kolech už byly Štiky šesté a na kontě měly šestnáct bodů.

Pak ale týmu, který vyznává zeleno-bílo-černou kombinaci totálně došel dech. Ve dvanácti z následujících třinácti zápasů odcházeli hokejisté Rosic z ledu bez bodu. Jediným bodovým ziskem byla domácí prohra v zápase 15. kola s Březinou (4:5pp).

V posledních kolech si Rosice aspoň mírně napravily hodně špatnou bilanci, ale celkový počet 23 bodů nestačil Štikám na víc než na dvanáctou příčku. Čekání na účast v playoff tak v Rosicích nadále pokračuje, od poslední účasti Štik ve vyřazovacích bojích KLM uplynulo už pět sezon.


Stadion

Zimní stadion v Rosicích byl vybudován v 70. letech minulého století. Jeho výstavba probíhala od roku 1973, původně plánované zprovoznění na podzim 1975 ale nebylo dodrženo. Dokončení tak bylo nově naplánováno na roky 1976 a 1977.

V roce 2009 prodalo město tehdy zchátralý zimní stadion přibližně za pět milionů korun firmě ABD Invest, neboť Rosice neměly na komplexní obnovu stavby finanční prostředky. Objekt pod soukromou správou fungoval dva roky, poté byl kvůli špatnému stavu uzavřen.

Tehdy, v roce 2011, vzniklo občanské sdružení „Spolek ZS Rosice“, které stadion odkoupilo a během několika měsíců provedlo nutné úpravy jak samotné ledové plochy a chlazení, tak i vybavení a prostranství okolo stadionu a uvnitř stadionu, výměnu mantinelů a plexiskel, opravu šaten, sprch, a dalších prostor a vybavení. Koncem roku 2011 byl stadion znovu zprovozněn.


Vzájemné zápasy

Hráči SHKM Hodonín se s Rosicemi doposud utkali čtyřikrát. Historicky první vzájemný zápas skončil jasnou výhrou Baníku, který Štiky deklasoval 13:2. Další duely už byly o poznání vyrovnanější (z pohledu SHKM 6:3, 5:6 a 6:4).

ZVVPRPPPSkóre
43000130:15

Z — odehrané zápasy
V — vítězství Hodonína
VP — vítězství Hodonína po prodloužení nebo po samostatných nájezdech
R — remízy
PP — porážky Hodonína po prodloužení nebo po samostatných nájezdech
P — porážky Hodonína
Skóre — celkové skóre z pohledu Hodonína


Rozpis utkání v základní části 2020-21

1. kolo 20.9.2020 Hodonín Rosice 17:00
12. kolo 17.11.2020 Rosice Hodonín

Předchozí díly seriálu:

Představujeme soupeře: HC Moravské Budějovice 2019
Představujeme soupeře: HC Brumov-Bylnice

další články
Kaufland cup Puky pomáhají: Hodonínští třeťáci si vezou z Brna konečné šesté místo a spoustu krásných vzpomínek
Turnaje
27.3.2024

Loni na podzim probíhala na všech prodejnách obchodního řetězce Kaufland po celé republice velká hokejové soutěž Puky po...
Aleš Bachánek: Když se na sezonu podívám jako na celek, tak podle mě byla úspěšná. Atmosféra na Baníku je jedinečná!
A-Tým
26.3.2024

Na pondělním posledním tréninku A-týmu Baníku jsme si k diktafonu pozvali hned tři respondenty. Tím prvním byl hlavní ko...
Zažijte finálový víkend! Vstupenky na světový šampionát jsou stále k dispozici
Info
22.3.2024

Do startu nejočekávanější hokejové události roku zbývají pouhé dva měsíce! Mistrovství světa IIHF v ledním hokeji se do ...