SHKM Baník Hodonín
Takhle hraje Baník! Drtiči předvedli v Břeclavi dokonalý obrat a vezou domů další tři body
Takhle hraje Baník! Drtiči předvedli v Břeclavi dokonalý obrat a vezou domů další tři body
A-Tým
20.11.2021

Na dnešní zápas nikdo z hodonínských hráčů a fanoušků asi nikdy nezapomene. Baník ještě sedm minut před koncem třetí třetiny prohrával v Břeclavi 4:1 a vypadalo to, že Lvi poprvé v historii budou v Jižanském derby slavit výhru. Jenže… Kubova parta ukázala svou sílu a dvě a půl minuty před třetí sirénou srovnala na 4:4. To ale nebylo všechno. Dvanáct vteřin před koncem dokonal skvělý obrat Aleš Dufek.

autor:
Jan Hochman
Sdílejte článek
 
12. kolo, sobota 20.11.2021
HC Lvi Fosfa Břeclav - SHKM Baník Hodonín
BRE
4:5
(0:0, 2:1, 2:4)
HOM
Branky a nahrávky: 29. Gabriška (Rutkovský, Zháňal), 30. Kocúr (Lenkovič, Lokaj), 43. Sedláček, 43. Gabriška – 37. Sajdl (Peš, Směřička), 53. Charvát (Dufek), 57. Charvát (Dufek, Mikéska), 58. Peš (Konečný), 60. Dufek. Rozhodčí: Volf – Nikl, Šobáň. Vyloučení: 3:6. Využití: 0:1. V oslabení: 0:1. Střely: 23:38. Diváci: 174. Průběh utkání: 2:0, 2:1, 4:1, 4:5.
Král (Michálek) - Dora, Rutkovský, Hrbatý, Papp (C), Chlubna - Lenkovič, Lokaj, Sedláček, Svoboda, Zháňal, Průdek, Juránek, Gabriška, Kocúr. Trenér: Lukáš Hökl.
Zollpriester (Luner) - Crlík, Mikéska, Vyrůbalík (A), Směřička, Rýpar, Bílek - Charvát, Jajcay, Konečný - Sajdl (A), Peš (C), Dufek - Filásek, Sedlák, Matuškovič. Trenér: Michal Kuba.

Komentář k zápasu

Baníku se před dnešním derby rozpadly všechny formace. Dlouhodobě jsou mimo hru útočníci Tomi, Borot a Chalupa, na marodce jsou ale například i Venclík a Vaškovič, do dnešního duelu nemohl nastoupit ani Polák. Trenérům chyběl také nejproduktivnější obránce Polesný. A absence spousty důležitých hráčů se bohužel projevila.

V první třetině se 174 diváků, kteří na dnešní derby dorazili, gólu nedočkalo. Nejblíž měli k trefě domácí, kteří patnáct vteřin před pauzou měli možnost exekuce trestného střílení po Konečného záchranné brzdě. Zollpriester ale domácího hráče vychytal a do kabin se tak šlo za bezbrankového stavu.

Ve druhé části už góly padat začaly. K nelibosti hostujících příznivců, kteří svůj tým tradičně hlasitě podporovali, však měli ostrými nabito hlavně domácí borci. Ti se ujali vedení v polovině devětadvacáté minuty, kdy skóre otevřel Michal Gabriška. Jen o osmadvacet vteřin později už měli Lvi dvougólový náskok, to když Zollpriestera překonal Libor Kocúr.

Baník pak inkasoval kromě slepených gólů během krátké doby i dva nižší tresty, díky čemuž měli domácí výhodu dvojnásobné početní převahy. O tu se ale Höklovi svěřenci sami po půlminutě připravili a Břeclav hrála ve čtyřech proti třem. V oslabení ale přiblížil Baník na dostřel povedenou akcí Jakub Sajdl a po čtyřiceti minutách šly oba celky do kabin za stavu 2:1 pro Břeclav.

Hosté šli do třetí dvacetiminutovky s odhodláním dotáhnout jednobrankovou ztrátu. Jenže dvě velké chyby během třinácti vteřin naděje na bodový zisk odsunuly do teoretické roviny. V čase 42:39 vstřelil třetí branku Břeclavi Tibor Sedláček, v čase 42:52 zvyšoval už na 4:1 pro Lvy druhou trefou v zápase Michal Gabriška.

Baník se ale nevzdal. Hosté vrhli všechno do útoku a Břeclav se pouze bránila. A tato taktika se domácím nakonec vymstila. Sedm minut před koncem třetí třetiny vykřesal Matěj Charvát jiskřičku naděje a snížil na 4:2. Ten samý hráč pak přesně tři minuty před třetí sirénou dostal Baník opět na dostřel jediné branky.

Domácí lavička si vzala oddechový čas, ale ani ten Lvy nespasil. O třiatřicet vteřin poté totiž srovnal na 4:4 hodonínský kapitán Petr Peš a neuvěřitelný obrat dovršil v čase 59:48 gólem na 4:5 Aleš Dufek. O převaze zeleno-černých v poslední třetině nevypovídá jen skóre 2:4, ale především poměr střel. Domácí ve třetí dvacetiminutovce vystřelili šestkrát, zatímco Drtiči zasypali Královu klec celkem devatenácti střelami.

Fantastických sedm minut v podání Baníku rozhodlo o tom, že ani v šestém vzájemném zápase neztratili s Břeclaví hodonínští hokejisté ani bod, vyhráli čtvrtý zápas v řadě a připsali si tři body do tabulky, v níž si drží čtyřbodový náskok před tandemem Uherský Ostroh – Boskovice.

Ohlasy trenérů

Lukáš Hökl (Břeclav):
Dnešní zápas se mně hodně těžko hodnotí. 50 minut máme zápas v naši režii, hru jsme měli po celou dobu pod kontrolou, kluci makali a zodpovědně plnili, co se řeklo v kabině a pak přijde nepochopitelně kolaps v posledních pár minutách a zápas ztratíme. Hold takový zápas se stane. Klukům jsem po zápase poděkoval za dobrý odmakaný výkon. Myslím si osobně, že se hokej musel fanouškům líbit, až na ten závěr. Ukázali jsme, že můžeme hrát hokej úplně s každým a že soupeř s námi bude muset počítat. Teď se kluci musí ze zápasu dostat myšlenkami pryč a začít se soustředit na další zápas. Sezóna je ještě dlouhá a čeká nás spoustu zápasů (úspěšné i neúspěšné). Cíl máme jasně daný a to dostat se do první čtverky play-off a tam přijít připravení na 100% a vyvarovat se tomu, aby se tohle už neopakovalo. Klukům a fanouškům bych chtěl dnes poděkovat za dobře odvedený výkon jak na ledě tak i na tribunách. Doufejme, že se nám nezranil další hráč na delší dobu a brzo se uzdraví. (zdroj: hclvibreclav.cz)

Michal Kuba (Hodonín):
Dneska nás čekalo další derby s Břeclaví, bohužel se nám zranilo několik hráčů základní sestavy, další kluci měli pracovní povinnosti. Ale kádr máme natolik široký, že svou šanci zase díky tomu dostali jiní hráči. Břeclav předvedla skvělý výkon, dobře bruslila, hrála nepříjemný a jednoduchý hokej. My jsme hráli hodně rozpačitě. Byli jsme všude a zároveň nikde. Po dvou třetinách to bylo 2:1 pro domácí. Nástup do třetí třetiny byl jak z hororu. Po dvou individuálních hrubkách v obranné třetině soupeř během snad dvaceti vteřin odskočil na 4:1. Za nepříznivého stavu jsme opět sáhli do sestavy a posledních patnáct minut jsme odehráli na dvě formace. Podařilo se nám snížit na 4:2. Pak jsme ale udělali faul na čtyři minuty za vysokou hůl. Pořád jsme věřili, že s tím můžeme něco udělat. A co bylo ještě důležitější, bylo vidět, že i hráči tomu věří. První dvě minuty jsme ubránili, pak soupeř udělal faul a byla hra ve čtyřech. Na konci této fáze hry se nám podařilo dát vyrovnávací gól na 4:4. A dvanáct vteřin před koncem se nám podařilo vstřelit gól na 4:5 a dokonat obrat. Nedokážu ani slovy popsat to, co se během těch posledních sedmi minut stalo. Bylo tam tolik emocí, víry a přesvědčení, že to dokážeme, že to snad ani nemohlo dopadnout jinak. Chtěl bych klukům poděkovat, že ukázali i takovou tvář našeho mužstva. To odhodlání vyhrát bylo obrovské.

Fotografie ze zápasu

další články
Další důležité podpisy! Vedení Baníku si pláclo se čtyřmi útočníky a dvěma obránci loňského kádru
A-Tým
23.4.2024

Vedení klubu dál pokračuje v jednání s hráči, kteří v minulém ročníku válčili v hodonínských barvách. K dnešnímu dni je ...
Zažij ten nejlepší hokej na turnaji – vstupenky na finálový víkend MS jsou stále k dispozici
Info
22.4.2024

Necelý měsíc zbývá do začátku Mistrovství světa IIHF v ledním hokeji 2024. Hokejová horečka stupňuje, sportovní událost roku na českém území se blíží a vy, fanoušci u toho nesmíte chybět.
První jména na soupisku Baníku. Pokračuje kapitán i golmanská jednička, čtveřice hráčů na Slovácku končí
A-Tým
19.4.2024

Soupiska Baníku pro nadcházející druholigový ročník 2024-25 začíná dostávat první kontury. Po prodloužení spolupráce s c...
Trenér Aleš Bachánek povede hokejisty Baníku i v sezoně 2024-25, pokračuje i celý realizační tým
A-Tým
17.4.2024

Aleš Bachánek bude i v nadcházejícím druholigovém ročníku trenérem hokejistů SHKM Baník Hodonín. Zlínský rodák se kormid...