SHKM Baník Hodonín
Představujeme soupeře: Vítěz základní části se probojoval do finále playoff
Představujeme soupeře: Vítěz základní části se probojoval do finále playoff
A-Tým
19.3.2019

Do finále letošního ročníku Krajské ligy se probojovala dvě nejlepší mužstva celé sezony. Hodonínský Baník ve finálové sérii vyzve vítěz základní části z Velkého Meziříčí. Zkušený tým z Vysočiny porazil v semifinále vítěze předchozích dvou ročníků z Boskovic a po vyrovnané sérii nakonec potvrdil roli papírového favorita. Horáky v celé sezoně zdobí stejně jako Drtiče skvělá ofenziva, tým trenéra Karla Vejmelky staršího se navíc mohl pyšnit nejpevnější defenzivou. Finále mezi dvěma nejlepšími celky soutěže startuje už ve středu 20. března.

autor:
Adam Krátký
Sdílejte článek
 

Loňská štace Velkého Meziříčí skončila v semifinále proti Uničovu

Tým HHK Velké Meziříčí patří k tradičním účastníkům Krajské soutěže, ve které nastupuje nepřetržitě od sezony 2010-11. Nejlepší umístění velkomeziříčských hokejistů se datuje do sezony 2015-16, kdy Horáci dokázali ve finále soutěže porazit Uherský Ostroh 2:0 na zápasy a mohli se radovat z vítězství v celé soutěži.

Minulou sezonu může Velké Meziříčí považovat taktéž za úspěšnou. Na konci základní části skončilo HHK na pěkném druhém místě a ve čtvrtfinále playoff se postavilo proti Uherskému Hradišti. Sérii, která se hrála na dvě vítězná utkání, poznala svého vítěze v nejkratším možném čase. HHK smetlo svého soupeře 5:3 a 5:1 a jednoduše postoupilo do semifinále, v němž narazilo na uničovské orly.

Uničov sehrál vyrovnanou partii a papírového favorita potrápil již v prvním zápase, který Velmez vyhrál po boji 5:3. Uničov ale ukázal, že se silným soupeřem umí hrát a v domácím prostředí dokázal srovnat stav série po výsledku 4:3. Ve zbytku semifinálové série se ani jednou z výhry neradoval domácí tým. Nejprve uspěli na malém kluzišti ve Velkého Meziříčí orli (3:6), Uničov mohl následně rozhodnout v domácím prostředí, ale HHK bylo nad jejich síly (4:5).

Rozhodující páté utkání semifinálové série se odehrávalo na velkomeziříčském stadionu. Domácí od začátku tahali za kratší konec a po výsledku 1:4 museli skousnout porážku a následný konec sezony. Z postupu do finále se tedy radoval Uničov.

Horáci si dokráčeli k prvnímu místu v základní části

Parta kolem trenéra Vejmelky nezažila v letošní sezoně Krajské ligy ani jednu výraznou výsledkovou krizi a dokráčela si k prvenství v základní části s celkovým počtem 69 bodů a pětibodovým náskokem na druhé SHKM.

Hráči v bílomodrých dresech sice našli svého přemožitele již ve druhém kole, když nestačili na Uničov a na jeho ledě podlehli 5:3 zejména po nepovedené první třetině, od té doby ale tým HHK šlapal jako dobře namazaný stroj. V dalších osmi zápasech nenašel přemožitele a zapsal si do tabulky plný počet 24 bodů.

Další prohra Velkého Meziříčí se datuje do druhé poloviny listopadu. Velkomeziříčští hokejisté zajížděli na vyškovský stadion, kde ke svým zápasům nastupuje nedaleká Březina. Domácí se na svého soupeře dokázali dobře připravit a zaskočili jednoho z favoritů soutěže výsledkem 5:2.

Po tomhle nevydařeném utkání sebrali hráči HHK všechny síly a opět začali sbírat doby jako na běžícím páse. Vítěznou šňůru jim až v 19. kole ukončili hráči SHKM Hodonín. Do poslední chvíle vyrovnaný zápas rozhodli Drtiči ve svůj prospěch výtečnou třetí třetinou, ve které se do sítě soupeře trefili hned čtyřikrát, a po výsledku 6:3 pro Baník odcházelo Velké Meziříčí teprve potřetí v sezoně z ledu jako poražený tým.

Do konce základní části zbývalo odehrát sedm kol a ani v jednom již Velké Meziříčí nenašlo přemožitele a s celkem třiadvaceti výhrami ovládlo základní část Krajské ligy.

Do finále přes Velkou Bíteš a těžkou sérii s Boskovicemi

Horáci se v prvním kole playoff utkali s příjemným překvapením sezony z Velké Bíteše. Derby dvou nedalekých měst mělo jasného favorita ve vítězi základní části a osmý celek dlouhodobé části v obou čtvrtfinálových duelech tahal za kratší konec. První zápas vyhrálo Meziříčí doma 3:1, v odvetě na bítešském ledě dominovalo HHK ještě výrazněji a po vítězství 5:0 slavili meziříčští hokejisté suverénní postup.

V následné semifinále se očekával velký a tuhý boj. HHK vyzvalo celkového vítěze playoff z minulých dvou sezon - boskovickou Minervu. V celé sérii platilo pravidlo „Můj dům, můj hrad“. A jelikož výhodu v tomto ohledu měli hokejisté HHK, postoupili Mezíříčští do finále. První semifinálový duel zlomil Velmez až v poslední pětiminutovce a zvítězil 4:2, druhé měření sil skončilo výhrou Boskovic 3:0.

Na řadě tak byli opět Horáci, kteří využili svého malého domácího kluziště a i oni udrželi ve třetím zápasu série čisté konto (4:0). Čtvrté utkání série byla pořádná divočina. Hokejisté Velmezu vedli v Boskovicích na začátku druhé části už 2:5, Minerva se ale nevzdala, dotáhla zápas do prodloužení a v něm Skácel vítězným gólem (7:6pp) vyrovnal stav série na 2:2.

Rozhodnout tak musel poslední pátý semifinálový duel. V němHHK nedopustilo žádné drama. Už po dvaceti minutách vedli domácí 4:1, a když stejným skóre skončila i druhá část, bylo o postupujícím celku jasno. Zápas nakonec skončil jasnou výhrou Velmezu 9:2.

Produktivní útok, dobrá obrana a především spolehliví brankáři

Na co se může trenér Vejmelka rozhodně spolehnout, je brankářská dvojice. Roman Šoustal a Jaroslav Juda si zápasy v základní části rozdělili půl na půl. Každý brankář odchytal třináct utkání a oba dva skončili s úspěšností zákroků přes 90 %.

Do zápasů v letošním ročníku ligy nastoupilo v dresu HHK osm obránců. Hned čtveřice z nich si do svých statistik zapsala přes deset kanadských bodů. Nejproduktivnějším obráncem týmu z Vysočiny se stal Kamil Šerý. Zanedlouho čtyřiatřicetiletý zkušený borec zaznamenal sice jen jeden přesný zásah, na dalších šestnáct gólů ale svým spoluhráčům přihrál. Trenér Vejmelka v bojích playoff může rozhodně počítat i s produktivními obránci Viktorem Burianem, Pavlem Ambrožem a Petrem Vlašínem.

Velké Meziříčí má svoji největší sílu v útočných řadách. V 26 zápasech vsítili hráči HHK 166 branek (6,38 branky na zápas). Nejlepším střelcem hokejistů z Vysočiny se stal Tomáš Střecha, který překonal brankáře soupeřů hned v pětadvaceti případech. K tomu přidal ještě 23 asistencí a stal se nejproduktivnějším hráčem svého týmu a zatím je nejproduktivnějším hráčem probíhajícího playoff (6+10). Prčíkova družina si rozhodně bude muset dát pozor taky na Davida Křenka, který v základní části posbíral 41 bodů (21+20) a zároveň je zatím nejlepším střelcem právě probíhajícího playoff (9 branek).

Sestavy z posledního utkání

SHKM Hodonín: Kotvan (Zollpriester) - Polesný, Lidák, Směřička, Tomi, Veselský, Crlík, Rýpar, Výmola - Kuba (A), Peš (A), Janás - Jajcay, Sajdl, Kučera (C) - Černohous, Polák, Venclík - Chalupa, Lindner.

HHK Velké Meziříčí: Šoustal (Juda J.) - Slabý, Vlašín P., Šimka, Šerý, Burian, Ambrož, Vondráček, Vlašín M. - Křenek, Matov, Střecha T., Pejchal, Bula, Sobotka, Peschout, Střecha F., Maštera, Roupec, Juda M., Strnad.

Rozhodčí

Marek Honza, Michael Kohoutek - Vojtěch Czubaj, Tomáš Procházka.

HHK Velké Meziříčí - SHKM Hodonín (stav série 0:0)

1. zápas (středa 20. 3.):
HHK Velké Meziříčí - SHKM Hodonín ?:? (?:?, ?:?, ?:?)

2. zápas (pátek 22. 3.):
SHKM Hodonín - HHK Velké Meziříčí ?:? (?:?, ?:?, ?:?)

3. zápas (neděle 24. 3.):
HHK Velké Meziříčí - SHKM Hodonín ?:? (?:?, ?:?, ?:?)

příp. 4. zápas (pátek 29. 3.):
SHKM Hodonín - HHK Velké Meziříčí ?:? (?:?, ?:?, ?:?)

příp. 5. zápas (neděle 31. 3.):
HHK Velké Meziříčí - SHKM Hodonín ?:? (?:?, ?:?, ?:?)

další články
První jména na soupisku Baníku. Pokračuje kapitán i golmanská jednička, čtveřice hráčů na Slovácku končí
A-Tým
19.4.2024

Soupiska Baníku pro nadcházející druholigový ročník 2024-25 začíná dostávat první kontury. Po prodloužení spolupráce s c...
Trenér Aleš Bachánek povede hokejisty Baníku i v sezoně 2024-25, pokračuje i celý realizační tým
A-Tým
17.4.2024

Aleš Bachánek bude i v nadcházejícím druholigovém ročníku trenérem hokejistů SHKM Baník Hodonín. Zlínský rodák se kormid...
Mobilní aplikace Čistý sport
Info
12.4.2024

Nová aplikace ČISTÝ SPORT podporuje fair play. Spuštění mobilní aplikace ČISTÝ SPORT přináší sportovcům snadný nástroj p...